Porsche planira graditi tvornicu u Hrvatskoj

0

Porsche je u finalizaciji planova da u Hrvatskoj izgradi tvornicu pogona za električke bicikle, saznaje Jutarnji list.

Bit će to prva tvornica njemačkog automoto diva u Hrvatskoj i njegova prva greenfield investicija u lokalnu industrijsku proizvodnju.

To je drugo značajno ulaganje u lokalnu proizvodnju u području mobilnosti, automoto industrije, otkako je Rimac Grupa najavila i krenula u izgradnju vlastite tvornice u Svetoj Nedelji kraj Zagreba.

Detalji o Porscheovoj tvornici pogona za električne bicikle zasad nisu poznati. Svi, osim jednog. Zbog fokusa na pogone i brendove koje ima otprije, poput Porschea i FAZUA-e, njemački div usisat će tehnologiju i znanje stvoreno u Greyp Bikesu i ugasiti taj brend.

Sve se to događa dvije godine otkako je Porsche Grupa preko Porsche eBike Performancea preuzela startup Greyp Bikes od Mate Rimca. Bila je to jedna od najvećih akvizicija u Hrvatskoj dosad.

Procjena je da je Porsche eBike Performance za Greyp Bikes platio 13,3 miliona eura. Inicijalno je Porsche najavio da će zadržati brend, što je i učinio sve do ove godine.

U februaru je njemačka matica prvo objavila da iz sudskog registra miče Greypov brend i zamjenjuje ga za svoj Porsche eBike Performance. Sad smo saznali da gasi i Greypovu vertikalu unutar Porsche eBike Performancea.

Dosad je ta firma imala dvije vertikale. Jedna je imala sjedište u Njemačkoj i bavila se razvojem pogonskih sustava za električna vozila, a druga je razvijala i proizvodila bicikle Greyp. Međutim, bivši Greyp, a sada Porsche eBike Performance, mučio se s profitabilnosti, piše Jutarnji list.