Porsche ide na berzu, poznat je mogući glavni investitor

0

Njemački proizvođač automobila Volkswagen objavio je da planira uvrstiti marku sportskih automobila Porsche na berzu, uprskos previranjima na tržištima dionica zbog visoke inflacije i energetskog rata Rusije i Evrope.

Ulagači očekuju da će tržišna vrijednost Porschea biti procijenjena na 60 do 85 milijardi eura.

Inicijalna javna ponuda (IPO) Porscheovih dionica mogla bi biti među najvećima u njemačkoj istoriji i najveća u Evropi od 1999. godine, prema najvišim procjenama Refinitiva.

Katar bi trebao biti glavni investitor i namjerava se obvezati na kupovinu 4,99 posto udjela u firmi.

U planu je i ponuda povlaštenih dionica malim ulagačima u više evropskih zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Italiju, kako bi se iskoristila baza vjernih Porscheovih obožavatelja, prenosi Poslovni.hr.

Volkswagen je također odobrio prodaju 25 posto Porschea AG Porscheu SE, što znači da će obitelji Porsche i Piech osigurati kontrolni manjinski udio u kompaniji.

Izvori bliski pregovorima rekli su i da bi Volkswagen potencijalnim kupcima mogao dati i više od planirane četiri sedmice da iskažu interes za kupovinu Porscheovih dionica, ali i da bi mogao odustati od IPO-a ako investitori ne pokažu dovoljno entuzijazma.

– To bi bilo samo tehničko zeleno svjetlo, ništa više. Utire put (izlasku na berzu), ali ne garantuje da će berzovno zvono zaista na kraju zazvoniti – rekao je jedan od izvora.

Volkswagen je saopštio da bi IPO bio značajan korak u transformaciji firme jer mu je cilj razvoj ponude softvera i električnih vozila.

Insistiranje na uvrštavanju na berzu usred tržišnih turbulencija isključivo je u interesu porodica Porsche i Piech i njihove želje za većom kontrolom, smatra stručnjak za upravljanje u Volkswagenovom DWS-u Hendrik Schmidt.

– Tržišni uslovi trenutno su vrlo nepovoljni ­- naglašava i voditelj održivosti i korporativnog upravljanja u Deka Investmentu Ingo Speich, ne želeći reći hoće li njegova kompanija kupiti Porscheove dionice.

Njemačko automobilsko udruženje očekuje četiri posto manje isporučenih automobila u Evropi u ovoj godini, što bi značilo odgodu željno očekivanog oporavka od pandemijske krize, napominje Reuters.