Porezna uprava FBiH: Novu godinu započeti bez poreznih obaveza

0

Porezna uprava Federacije BiH (FBiH) pozvala je porezne obveznike da do kraja ove poslovne godine regulišu nepodnesene porezne prijave, izmire svoje obaveze, te narednu godinu započnu bez starih poreznih dugovanja.

Podnošenjem poreznih prijava i plaćanjem poreznih obaveza, u skladu sa zakonom, porezni obveznici neće biti izloženi riziku izricanja kazni, i to za neplaćanje poreza na dobit ili za nepodnošenje poreznih prijava do 100.000 KM, a za neplaćanje doprinosa do 5.000 KM.

Na taj način se izbjegava i rizik plaćanja kamate po stopi od 0,04 odsto dnevno, odnosno na godišnjem nivou 14,6 odsto.

“Cilj Porezne uprave FBiH nije sankcionisanje i kažnjavanje poreznih obveznika, već da svaki od njih ispunjava zakonom propisane obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika i da za svaku uslugu izda račun”, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Iz Porezne uprave pozivaju i porezne obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno i da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

“Blagovremenim isplatom plata i plaćanjem poreznih obaveza dobijate zadovoljnog i produktivnog radnika koji može da ostvari svoja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a zadovoljni radnik daje najbolje rezultate”, poručeno je iz ove institucije.