Porezna uprava FBiH na području HNK izvršila 18 inspekcijskih nadzora

0

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 26. septembra na području Hercegovačko-neretvanskog kantona izvršili ukupno 18 inspekcijskih nadzora kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici u oblasti ugostiteljske djelatnosti.

U toj aktivnosti inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su pet neprijavljenih radnika i šest obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su dva objekta i izdato osam prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 28.500 KM, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava FBiH će na sve načine pomagati obveznike koji pokazuju da imaju namjeru i žele da izvršavaju sve svoje porezne obaveze, a iskazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema obveznicima koji ih žele izbjeći, i preduzetim mjerama i aktivnostima ove obveznike usmjeriti na zakonito postupanje.

Iz Porezne uprave pozivaju sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu koja će sve prijave ozbiljno i temeljito razmotriti i po njima postupiti u skladu sa zakonom, svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima, te poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika.

– Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko – invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa – poručili su iz Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava FBiH poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi, kao i sve računovođe i revizore da Upravi prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljate aktivnosti.