Poništen tender za autoput vrijedan 200 miliona KM

0

Tender za gradnju dionice Počitelj – Zvirovići, čvor Počitelj – most Počitelj, koji je raspisan još 2014. godine bit će poništen te će biti raspisan novi. Ovo je potvrdio Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH.

Riječ je o tenderu vrijednom 200 miliona KM za dionicu koja je dio koridoda 5C, a čiju izgradnju će finansirati Evropska investicijska banka (EIB).

Spor u vezi s ovom dionicom je nastao nakon što su “Autoceste FBiH” za najboljeg ponuđača izabrale konzorcij kompanija “Euroasfalt” i “Strabag”, iako je ponuda firmi “Hering” iz Širokog Brijega i “Viadukt” iz Zagreba bila za 20 posto niža.

EIB je zbog sumnji u ispravnost procesa izbora izvođača blokirao čitav proces i naredio provođenje provjera, a sada je odlučio da tender bude poništen.

Prema Terzićevim riječima, cilj ponišenja tendera je da se ubzra proces izbora izvođača radova jer se „već izgubilo puno vremena“.

Stav EIB-a je da ako želimo sve ubrzati najbolje je da poništimo tender i raspišemo novi po ubrzanoj proceduri. Ovog puta, prema proceduri EIB-a, već do 1. avgusta moramo imati potpisan ugovor s izvođačem radova“, rekao je Terzić za današnji Dnevni avaz.

Mogli smo čekati još tri ili četiri mjeseca nalaz EIB-ovog tima vezano uz unutrašnje procedure i provjere koje su vodili ili da za to vrijeme dogovorimo sve i da raspišemo novi. Zaključak je da je prošlo previše vremena jer je tender raspisan još 2014. godine, a ništa nije završeno. Obećali su nam svu tehničku pomoć“, dodao je on.

(Autor: BiznisInfo)