S gradilišta fabrike turskog automobila ide prenos uživo

0

Inicijativna grupa za proizvodnju automobila Turske (TOGG), pokrenula je cjelodnevni prenos uživo s gradilišta svoje fabrike u Gemliku kod Burse, javlja Anadolu Agency (AA).

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je nastala u junu 2018. godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Kako je saopćeno iz TOGG-a, radove na izgradnji postrojenja, koja su okarakterisana izrazom “više od fabrike”, moguće je pratiti putem stranice “togg.com.tr“, i to u dijelu “TOGG TV”.

Prenos uživo otvoren je za gledatelje iz cijelog svijeta.

Na gradilištu je trenutno angažovano 900 radnika, a očekuje se da taj broj bude povećan na 1.500.

Planirano je da prvi serijski automobil sa trake u ovoj fabrici siđe u posljednjem kvartalu 2022. godine, a godišnji planirani proizvodni kapacitet je 175 hiljada vozila.

U tom periodu biće zaposleno 4.300 ljudi.

Gradilište u brojkama

Radovi u visokogradnji započeli su u januaru 2021. godine, a postrojenja će biti izgrađena na površini od 1,2 miliona metara kvadratnih.

Kada fabrika dosegne puni kapacitet, površina zatvorenog prostora iznosiće, kako je predviđeno, 230 hiljada metara kvadratnih.

Prvi serijski proizvedeni automobil s trake će izaći u posljednjem kvartalu 2022. godine. Godišnji projektovani proizvodni kapacitet biće 175 hiljada vozila, za šta će biti angažovano 4.300 radnika.

U početku proizvodnje domaći udio će iznositi 51 posto, dok će taj procenat 2025. godini doseći 68 posto. Do 2030. godine je planirana proizvodnja eklektičnih i s njima povezanih pet različitih modela automobila.