Pogledajte za koliko se RS zadužila ove godine

0

Vlada Republike Srpske zadužila se jučer emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi za još 15 miliona maraka, što predstavlja petnaesto zaduženje u ovoj godini.

Ovo je drugo zaduženje u septembru. Početkom mjeseca Vlada se zadužila u iznosu od 130 miliona KM. Iako vlasti Republike Srpske iznose tvrdnje da je ekonomska situacija u ovom bh. entitetu stabilna, zaduživanje je postalo rutinska stvar.

Premijer Radovan Višković tvrdi da RS, iako se u ovoj godini 15 puta zaduživala, zaključno sa novom emisijom obveznica u ukupnom iznosu od 830 miliona maraka, nije prezadužena. I javni i ukupan dug RS su, dodaje Višković, znatno niži od zakonom dozvoljenog limita zaduživanja.

– Ovo je najmanji stepen ili najmanji nivo učešća ukupnog i javnog duga u BDP-u od postanka RS do današnjeg dana – rekao je premijer RS-a Radovan Višković, javlja BHRT.

Opozicija najnovije, ali i generalno zaduživanje vlasti RS, ocjenjuje kao pokušaj gašenja žeđi morskom vodom, jer problemi sa zaduživanjem ne mogu vječno da se rješavaju novim zaduživanjem.

– Ili će trebati jedna potpuno nova strategija tu ili će ovo doći do jedne tačke u kojoj već i oni koji su investirali do sad u te obveznice će imati rezervu prema politici Vlade – kaže Jelena Trivić, predsjednica Jelena Trivić.

Ekonomski analitičari nisu optimisti kada je riječ o konstantnom zaduživanju Republike Srpske. Nejasno je, kažu, i u šta se novac troši.

– Samo uporedite narednu godinu, ovu godinu i sljedeću koliko još treba duga da se otplati, pa ovaj će se nakalemiti. Ma divno. Divne prognoze za RS – kaže ekonomska nalitičarka Svetlana Cenić.

– Ako se taj novac bude koristio za kratkoročne svrhe i potrebe isplata obnaveza koje ima Vlada onda je to potpuno pogrešno sa tačke koju propisiuje ekonomija – rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Republika Srpska je do sada emitovala više od devedeset emisija obveznica, te na ovaj način građane i budžet zadužila za preko 3,5 milijarde maraka.