Poduzetnici iz Hrvatske posjetili Veliku Kladušu

0

Hrvoslav Tomić, direktor firme Htprojekti90, Valter Žulić iz grupcije Kaokakao global d.o.o., te Damir Krnić, direktor firme Logista d.o.o. iz Rijeke (Republika Hrvatska) boravili su tokom protekle sedmice u Velikoj Kladuši, prilikom čega je održan i radni sastanak u kabinetu načelnika Fikreta Abdića.

Prilikom ove posjete, gosti su predstavili djelatnosti kojima se bave i ostavili otvorenu mogućnost proširenja tržišta i na područje Velike Kladuše, s ciljem razvijanja prekogranične, ekonomske i poslovne saradnje.

Sastanku su, pored načelnika i savjetnika Ervina Abdića, prisustvovali i Boris Horvat, predsjednik Udruženja poduzetnika Velika Kladuša, te Amra Čaušević, direktorica Biroa rada Velika Kladuša, koji su goste upoznali sa najvećom problematikom koja je prisutna na tržištu rada kada je u pitanju radna snaga u Velikoj Kladuši.  

Kao i u širem regionu, najveći izazov sa kojim se susreću poduzetnici sa područja ove općine je nedostatak radnika svih stručnih kvalifikacija i struka, te masovni odlazak stanovništva u zemlje zapadne Evrope.

Sa ovim problemom se susreću i poduzetnici u Hrvatskoj, naglašeno je od strane posjetioca, stoga je razvijanje malih pograničnih, poslovnih zona jedan od načina da se stanovništvo zadrži na rubnim dijelovima dviju susjednih zemalja – BIH i Hrvatske.