Podrška mega-projektu na Majevici

0

Vlada RS podržat će izgradnju turističko-rekreacionog i izletničkog centra Busija na Majevici u opštini Lopare. To su, nakon sastanka sa načelnikom Lopara i investitorom ovog kompleksa, izjavile ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i za trgovinu i turizam Dragica Kovač.

Izgradnja višemilionski vrijednog turističkog kompleksa, okruženog sa sedam opština i gradova, doprinijela bi ekonomskom razvoju ove regije i ostanku mladih.

Na 840 metara nadmorske visine na majevičkom vrhu Busija, na prostoru od 500 dunuma, planirana je izgradnja brojnih turističko-rekreativnih i sportskih sadržaja. Ovaj lokalitet okružen je sa sedam opština i gradova, a u krugu od 50 kilometara nalazi se i aerodrom.

Izgradnja ovakvog kompleksa je od lokalnog, regionalnog i republičkog značaja, te će imati podršku Vlade RS. Prema riječima Srebrenke Golić, ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, dio posla je već urađen.

– Razumijemo da je ovo jedna velika investicija koja bi dovela do značajnog zapošljavanja mladih i školovanih ljudi, a ovakav turistički kompleks bio bi ponos cijele regije – rekla je Golić.

Izgradnja ovog kompleksa majevičkom vrhu Busija je ambiciozan projekat, a prirodne ljepote sa bogatom florom, ljekovitim biljem i šumskim voćem samo će obogatiti planirane sadržaje.

– U planu su ski staza, jedno veliko i možda i dva fudbalska terena, mnogo malih igrališta za odbojku, košarku. Tu su i razne igraonice, sadržaji, zatim hotel, apartmani, dva jezera, staze za šetače, bicikliste – istakao je investitor Svetozar Ostojić, vlasnik bijeljinske firme Mega drvo.

Ovaj projekat ima veliki značaj za turistički, ali i ekonomski razvoj opštine Lopare. Priliku za razvoj dobijaju i seoska domaćinstva.

– Svaki razvoj turizma za sobom povlači i razvoj okolnih zajednica, znači razvoj ruralnih sredina gdje će ljudi imati priliku da ponude svoje domaće lokalne proizvode – rekla je Dragica Kovač, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

Na Busiji trenutno postoje četiri objekta, a u proteklih 12 godina kroz ovo mini odmaralište prošlo je oko 50.000 gostiju, prenio je RTRS.