Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Autocesta FBiH Ensada Karića

0
Nakon okončane opsežne krivične i finansijske istrage, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je jučer podiglo i dostavilo Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje optužnicu protiv Nedžada Beglerovića, Zaima Smajovića, Ensada Karića, Alema Beganovića i Nedžada Muhovića zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo pranja novca.
Karić je bivši dužnosnika LOK-a i Autocesta FBiH. On se sumnjiči za pranje 4,5 miliona KM.
Tužilaštvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su kupili nepostojeći poslovni objekat u Velešićima, gdje su prema navodima ove pravosudne institucije oprali 4,5 miliona maraka.
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnijela je Tužilaštvu BiH još 14. decembra 2012. godine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 11 fizičkih i šest pravnih osoba zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela pranja novca. Tužilaštvo BiH je proslijedilo predmet Tužilaštvu KS, koje je i donijelo naredbu o provođenju istrage.
No, sumnjive transakcije u vlasništvu LOK-a prva je primijetila i prijavila Agencija za bankarstvo FBiH. Prema podacima SIPA-e, MKO LOK u sedam sumnjivih transakcija uplatila je firmi “Ing Kaktus” 4.565.201 marku.
Većina tog novca potom je uplaćivana na račune LOK instituta (direktor bio Ensad Karić op.a.), “Unis instituta“, „Unis promexa“, „LOK investa“, “Unis Toursa“.
Novac je u tri od sedam sumnjivih transakcija prebacivan istog dana. Kasnije je korišten za zatvaranje kredita firmi u direktnom ili indirektnom vlasništvu Nedžada Beglerovića. Sve transakcije obavljene su putem više računa u različitim bankama.