Počeo Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

0

U Mostaru je počeo  25. Međunarodni sajam privrede na kojem će se predstaviti 800 izlagača iz 30 zemalja regiona i Evropske unije. Sajam je otvorio premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Plenković je tom prigodom kazao kako prisustvo brojnih hrvatskih firmi na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru pokazuje blisku povezanost Hrvatske i BiH, koja se u ekonomskom smislu najbolje manifestira na Mostarskom sajmu.

Po njegovim riječima, trgovinska razmjena između dviju zemalja prošle godine bila je nešto manja od 4 milijarde eura.

– BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih firmi. Isprepletenost i povezanost naših dviju država, geografska i svaka druga, je takva da praktično nema važnog prometnog pravca, a da nije vezan za naše dvije države i stoga želim da se što prije izdefiniraju preostali dijelovi koridora 5C koji će od Budimpešte, preko Osijeka pa do Ploča povezati naše dvije zemlje kroz taj evropski pravac – kazao je Plenković.

Mostarski sajam, kao jedan od najprepoznatljivijih simbola Mostara i Hercegovine, jeste i treba da bude jedan od pokretača privrednog razvoja u BiH, izjavila je direktor ovog sajma Dalfina Bošnjak, otvarajući 25. Međunarodni sajam privrede, prenosi BHRT.

Bošnjak je istakla da se manifestacija održava u atmosferi početka pristupnih pregovora BiH sa EU, što će imati ogromne pozitivne učinke na privredu i život uopšte.

Ona je istakla da će se u narednih pet dana sajma predstaviti izlagači iz 30 zemalja, te da će biti upriličen veliki broj korisnih tematskih konferencija, stručnih skupova, okruglih stolova, te drugih značajnih događaja.

Bošnjak je zahvalila Hrvatskoj, za koju je navela da je od početka održavanja ove manifestacije, najznačajniji partner, te dodala da su mnoge firme iz te zemlje iskoristile ovaj sajam za ulazak na tržište BiH.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je da je ovaj grad danas u brojnim segmentima primjer i predvodnik pozitivnih procesa u BiH, kao i da se žele stvoriti uslovi da Mostar i BiH postanu bolje mjesto za život.

Kordić je u svom obraćanju na otvaranju ovogodišnjeg Mostarskog sajma naveo da se on dešava u posebnom trenutku, kada je BiH od EU dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu, što je značajan trenutak koji otvara perspektive, ali stavlja velike izazove i obaveze.

Kordić je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je, prema njegovim riječima, uspostavljanjem avionske linije između Beograda i Mostara stvorio još jedan most saradnje između BiH i Srbije.