Počelo smanjenje cijena roaminga između EU i Zapadnog Balkana

0

U značajnom iskoraku ka regionalnoj saradnji i pristupačnoj mobilnoj komunikaciji, smanjenje cijena roaminga između Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, potpisano na Samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani 6. decembra 2022. godine, zvanično je stupilo na snagu, prenosi Anadolu.

“Nakon gotovo godinu dana zajedničkog rada, pod pokroviteljstvom i uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije, te političku podršku Evropske unije i Zapadnog Balkana, telekomunikacijski operateri, kako sa Zapadnog Balkana, tako i iz Evropske unije, ne samo da su ispunili odredbe iz Deklaracije, već su u mnogim slučajevima i premašili očekivanja”, navode iz RCC-a.

Od ovog oktobra, gornja granica cijena za 1 GB podataka u roamingu u okviru posebnih ponuda i paketa, u skladu sa Deklaracijom o roamingu, ne bi trebala prelaziti 18 eura, što će međunarodna putovanja i komunikacije učiniti znatno ekonomičnijim. U mnogim slučajevima ograničenje cijena od 18 eura u okviru posebnih ponuda i paketa ide i znatno niže, do 1,6 eura po 1 GB, dok su tri operatera sa Zapadnog Balkana, osim cijena u okviru paketa, snizila čak i redovne cijene usluga dopune.

“Najavila sam ovo prije gotovo godinu dana uz riječi da će ‘cijene roaming usluga između EU i Zapadnog Balkana padati s jesenjim lišćem’ i ako je neko sumnjao, drago mi je da su ga danas moje riječi razuvjerile. Ovaj ključni događaj već mijenja sliku prometa mobilnih podataka za građane i putnike. Uspjeh Deklaracije o roamingu između Evropske unije i Zapadnog Balkana svjedoči o snazi regionalne saradnje, koja mijenja komunikaciju nabolje, čak i uprkos suočavanju sa složenim izazovima. Ova prekretnica dolazi u trenutku političkih tenzija, ekonomskih previranja i sve šireg spektra klimatskih promjena u regionu, naglašavajući tako važnost regionalne i euroatlantske saradnje. Dok slavimo ovo postignuće, odajemo priznanje predanosti svih uključenih strana, posebno telekomunikacijskih operatera i radujemo se povezanijoj, dostupnijoj i pristupačnijoj budućnosti za sve”, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Navodi se da je cilj da se do 2028. godine cijena roaminga između Evropske unije i Zapadnog Balkana približi domaćim cijenama.