Počelo najveće istraživanje o najpoželjnijim kompanijama za rad u BiH

0

Vodeći portal za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini – Posao.ba već desetu godinu organizira najveće istraživanje o percepciji najpoželjnijih kompanija na području BiH.

Proglašenju najpoželjnijih poslodavaca u našoj zemlji prethodi višemjesečno online istraživanje dostupno javnosti, koja daje svoj glas i ocjenjuje koje kompanije su prema njihovom mišljenju i iskustvu najatraktivnije za rad.

Priznanje “Najpoželjniji poslodavac” je rezultat odnosno potvrda snage brenda svakog poslodavca ponaosob, s obzirom na to da se ne može kupiti niti steći bilo kojim putem osim na osnovu glasova ispitanika, u čemu se i ogleda njegova vrijednost.

Istraživanje pokazuju da jak brend kompanije smanjuje troškove novih zapošljavanja za polovinu, kao i broj otkaza od zaposlenih za 28 posto.

Osamdesettri posto regrutera smatra da je snažan brend poslodavca presudan faktor u zapošljavanju vrhunskih talenata, dok je vjerovatnoća dva puta veća da će kandidati razmatrati zaposlenje u kompaniji koja ima dobro izgrađen brend.

Tačnije, 61 posto kandidata mlađih od 40 godina će razmatrati ponudu za posao u odnosu na to kakvu reputaciju kompanija nosi sa sobom.

Situacija na tržišu rada BiH nije mnogo drugačija u odnosu na globalne trendove, s obzirom da se kompanije sve više susreću s problemima pronalaska i zadržavanja odgovarajućih uposlenika. Problem postaje još veći prilikom pronalaska vrhunskih talenata i iznalaženja načina njihovog privlačenja i motivisanja za ostanak u kompaniji.

Na konkurentnom tržištu, kandidati sa iskustvom i traženim vještinama imaju slobodu izbora poslodavca kod kojeg žele raditi, dok se između kompanija vodi sve veća borba za njima, a njihovi napori i resursi sve više usmjeravaju na pridobijanje i zadržavanje onih najboljih.

Priznanje “Najpoželjniji poslodavac” omogućuje kompaniji da se pozicionira u svijesti poslotražioca kao mjesto na kojem bi oni željeli raditi i napredovati, doprinosi jačanju atraktivosti kompanije i vrijednosti njenog brenda iz ugla javnosti i njenih budućih uposlenika, dok postojećim uposlenicima daje potvrdu da rade na najpoželjnijem mjestu na tržištu rada u BiH, što doprinosi njihovom općem zadovoljstvu i povećanoj produktivnosti i motivaciji na radnom mjestu.

Neke od najvećih kompanija u BiH bili su dobitnici priznanja “Najpoželjniji poslodavac” proteklih godina.

Učešćem u istraživanju koje traje dva i po mjeseca, ispitanici imaju priliku osvojiti i vrijedne nagrade, saopćio je Posao.ba.