Počele pripreme za izgradnju aerodroma u Trebinju

0

U Trebinju su uveliko počele pripreme za izgradnju aerodroma, a pored premjera zemljišta između tri naselja priprema se i tehnička dokumentacija i posebni timovi iz različitih oblasti aviosaobraćaja.

Na potezu od naselja Taleža do Huma, od tri i po kilometra, obavlja se premjer 300 hektara zemljišta, za budući aerodrom, a radi se o području u kojem nema naselja, prenosi RTRS.

– Na tom dijelu su odrađena geodetsko-tehnička snimanja i pripreme za buduću eksproprijaciju. Duga faza je cijepanje parcela za izradu zoning plana i treća je procjena vrijednosti nekretnina, koje ulaze u obuhvat eksproprijacije – izjavio je šef područne jedinice RUGIP Trebinje Borko Ćorluka.

Kako je rekao, tačan broj katastarskih čestica bit će poznat nakon izrade prijedloga za eksproprijaciju.

– U većini slučajeva to je neplodno zemljište, koje nije privedeno namjeni, objekte ćemo pokušati da zaobiđemo i da se ne narušava ruralni dio – rekao je Ćorluka.

Kontrola letanja Srbije i Crne Gore i BiH angažovana je u segmentu organizacije vazdušnog prostora, usluga i službi, a takođe prikupljaju potrebne parametre za projekat aerodroma.

– Ono što je za nas najvažnije imamo definisan položaj poletno-sletne staze, na osnovu toga položaja definišemo postupke za polijetanje, prilaz i slijetanje, da oni budu uređeni u skladu sa međunarodnim standardima – rekao je Predrag Jovanović, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Izgradnju aerodroma u potpunosti će finansirati Republika Srbija, koja će njime i gazdovati, a vrijednost projekta koja se pominje jeste oko 50 miliona eura.