Počela obuka za mlade u okviru projekta podrške za započinjanje posla

0

U Privrednoj komori Kantona Sarajevo (PKKS) započela je obuka za četrdeset dvoje mladih ljudi u okviru prve faze Projekta podrške mladim osobama za započinjanje posla “Start – up”, kojeg realizuju Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i PKKS. 

Projekt će pružanjem nefinansijske i finansijske pomoći podržati ciljnu grupu kroz obuku za započinjanje biznisa i izradu biznis plana, bespovratnu pomoć za finansiranje najboljih poslovnih ideja i mentoring za privredne subjekte u ranoj fazi razvoja. 

Obuka, koja će trajati narednih mjesec dana u Komori, fokusirana je na razvoj kompetencija za pokretanje start-upa i pružanje podrške u pisanju biznis plana. Časovi se provode zajedno i u grupama zavisno od tema, a među kojima su koraci od ideje do vlastite start-up kompanije, pravni i institucionalni okvir poslovanja, finansijski računovodstveni apsekti, marketing i prodaja, tehnologije i inovativnost i druge teme od značaja za buduće poduzetnike.

Po završetku obuke prelazi se na drugu fazu projekta koja se odnosi na dodjelu bespovratnih sredstava i mentoring, rečeno je Feni u PKKS.

Projekt predstavlja razvoj i promociju preduzetničkog duha i podsticanje preduzetništva mladih, kao i unapređenje efikasnosti i institucionalne podrške poslovanju i razvoju subjekata male privrede i preduzetnika u skladu sa Zakonom o poticaju razvoja male privrede. (Fena)