Počela montaža 560 plastenika za stanovnike općine Centar

0

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je danas sa poljoprivrednicima sa područja ove  sarajevske općine ugovore o dodjeli plastenika.

U okviru mjera koje provodi Općina Centar na ublažavanju posljedica izazvanih pojavom koronavirusa, u rebalasnu budžeta obezbijeđeno je 280.000 maraka za ovu namjenu.

Na javni poziv za dodjelu plastenika, koji je oglašen sredinom aprila ove godine i koji je bio otvoren mjesec dana, pristiglo je 572 zahtjeva, od čega je nakon obrade utvrđeno da 560 zahtjeva ispunjava propisane uslove javnim pozivom.

Načelnik Ajnadžić je kazao da je ovo samo jedna u nizu mjera koje provodi ova lokalna zajednica kako bi olakšala trenutnu situaciju stanovništvu pogođenom pandemijom koronavirusa.

-Općina Centar već dugi niz godina realizira projekat dodjele plastenika. Ovo je jedan od projekata koji se pokazao veoma uspješnim i na koji smo veoma ponosni, a naročito sada u ovim vanrednim okolnostima usljed pandemije koronavirusa. U odnosu na ranije javne pozive za dodjelu plastenika, ovim pozivom osim samog plastenika od 18 metara kvadratnih sa dodatnom opremom dolazi i presad povrtnih kultura. Smatramo da je ovo direktna pomoć samoodrživosti domaćinstava, naglasio je Ajnadžić. 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić je istakla da je Općinsko vijeće svesrdno podržalo inicijativu za dodjelu plastenika i da će ubuduće podržavati projekte od kojih najviše koristi imaju građani općine Centar.

Prisutnima se obratio i prof. dr. Velija Katica i kazao da plastenici zasluženo idu u ruke onih koji će ih na najbolji način koristiti. Također je dodao da je organska proizvodnja zdrave hrane trend u svijetu i kod nas. Katica je podsjetio da je oko 50% teritorije općine Centar ruralno područje koje ima perspektivu za razvoj voćarstva i druge poljoprivredne proizvodnje i stočarstva.

Nakon provedene procedure javnih nabavki za odabir firme koja će isporučiti plastenike odabran je konzorcij firmi Opšta zadruga „BIOS“ iz Visokog i „ITC“ d.o.o. Zenica koji su u toku dana započeli isporuku plastenika.