Počela izgradnja prve velike solarne elektrane u Posavini

0

Solarne elektrane stručnjaci smatraju energetskim postrojenjima budućnosti. U Pelagićevu je počela izgradnja jedne snage tri megavata, vrijedna oko pet miliona maraka. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Republike Srpske početi za mjesec dana.

Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Kompleks od dvadeset malih solarnih elektrana, na površini od pet hektara, godišnje će proizvoditi četiri miliona kilovat časova električne energije.

– Struja će preko dalekovoda biti transportovana u mrežu Elektroprivrede RS. Za potrebe tog transporta i prihvata proizvedene struje, potrebne su dvije trafo-stanice. Јedna je već izgrađena, dok je druga trenutno u fazi gradnje – rekao je Miroslav Miškić, iz Termo energy solar iz Banjaluke.

Prva velika solarna elektrana u Posavini, koja se gradi u opštini Pelagićevo, rezultat je nastojanja lokalnog menadžmenta da stvori povoljno poslovno okruženje, ističe načelnik opštine Slavko Tešić.

– Opština Pelagićevo svih ovih godina radi na tome da uz investicije iz vlastitog budžeta, razvijamo opštinu Pelagićevo. Nadam se da krećemo dalje putem razvoja – naglasio je Tešić.

Prva isporuka električne energije Elekroprivredi RS, proizvedena u 12 malih solarnih elektrana očekuje, se 1. juna, a preostalih osam ulazi u sistem 1. avgusta, prenio je RTRS.