Plin iz Azerbejdžana sve bliže BiH

0

Evropska investicijska banka (EIB) odobrila je kredit od 1,5 milijardi eura za Trans-jadranski gasovod (TAP). Riječ je o 870 kilometara dugom gasovodu koji će ići kroz Grčku i Albaniju, a potom ispod Jadranskog mora do Italije.

Očekuje se da će imati početni kapacitet od 10 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, a da će se kasnije proširiti na 20 milijardi godišnje, u zavisnosti od potražnje.

Ovaj gasovod je dio takozvanog Južnog gasnog koridora, kojim će gas biti transportovan iz velikog Shah Deniz II polja u Azerbejdžanu do evropskih država, uključujući BiH.

Da bi BiH dobila plin iz Azerbejdžana, osim TAP-a, mora biti izgrađen i Jonsko – jadranski gasovod (IAP) kroz Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku i BiH.  

Izgradnja TAP-a je trenutno u toku a prve isporuke za Evropu očekuju se 2020. godine. Cilj projekta je da se poveća sigurnost snabdijevanja Evrope plinom.

U septembru 2017, rečeno je da je završeno više od 50 posto posla, 16 mjeseci nakon početka radova.

Direktor TAP-a Luca Schieppati tada je rekao: “Drago nam je da TAP napreduje prema planu i budžetu. Na pravom smo putu da isporučimo prve količine gasa iz Shah Deniz II polja 2020. godine, i time priključimo toliko željeni novi izvor energije na evropsku energetsku mrežu“.