Pismo iz Londona: Lakshmi Mittal prijeti međunarodnom arbitražom

0

Prvi čovjek svjetskog čeličnog giganta ArcelorMittal

Lakshmi Mittal

zaprijetio je međunarodnom arbitražom zbog prodaje Rudnika željezne rude Ljubija, a pismo je, kako ATV prenosi, poslao i na adrese Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske.

Još se ne zna šta je čovjek od čelika, kako ga zovu u medijima, napisao domaćim vlastima, a iz kompanije “Mittal” ATV je stigla samo potvrda da je pismo poslato i da u njemu vlasnik kompanije lično upozorava na mogućnost pokretanja međunarodne arbitraže.

– Možemo potvrditi da je pismo predsjednika kompanije ArcelorMittal, gospodina Mittala, poslato visokim zvaničnicima Republike Srpske. U pismu su navedene vrlo ozbiljne negativne posljedice za radna mjesta i ekonomiju Prijedora i Zenice, ako se potvrdi predložena prodaja dionica RŽR Izrael investment grupi. U pismu smo, takođe, istakli naše namjere da zaštitimo svoja ugovorna prava svim mogućim sredstvima, ako bude potrebno i pravnim putem, pred odgovarajućim međunarodnim sudovima, poručili su iz kompanije “Mittal”.

Milorad Dodik kratko odgovorio da pismo o priejtnji arbitražom još nije dobio.

– Neka traži, tražićemo i mi arbitražu, rekao je predsjednik RS.

Ranije je najavio da će u slučaju da Mittal pokrene arbitražu i Republika Srpska pokušati da ospori neke odredbe spornog ugovora o privatizaciji iz 2004.