Petrović: Na samitu energetike vodeći stručnjaci okruženja i Evrope

0

Misija Regionalnog samita energetike, koji će biti održan u Trebinju 5. i 6. marta, jeste da okupi vodeće stručnjake iz okruženja i Evrope i da doprinese boljoj povezanosti privrede, politike i nauke, izjavio je Srni generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Petrović je istakao da će ovo biti biti prilika da se kroz razgovor i panele zaključi gdje se region nalazi kada je riječ o energetskoj tranziciji i investicijama u obnovljive izvore energije.

On je rekao da je prisustvo do sada potvrdilo više od 300 gostiju i da će centralne teme biti investicioni projekti energetskog sektora, zelene investicije, regionalni energetski projekti kroz regionalnu saradnju, regionalno napredovanje, poslovni sastanci kompanija cijelog regiona, saradnja po modelu javno-privatno partnerstvo.

“Na Samitu će se govoriti o zakonodavnim okvirima odnosno smjernicama energetske politike Republike Srpske i regiona u narednom periodu s mehanizmima podrške za korištenje energije iz obnovljivih izvora odnosno energije biomase i biogasa, hidroenergije, sunčeve energije i energije vjetra”, pojasnio je Petrović.

On je dodao da će biti predstavljeni aktuelni projekti realizovani u Republici Srpskoj i regiji s osvrtom na realnu problematiku.

On je dodao da je predstojeći Samit energetike mjesto za razgovore o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, održivom transportu energije, smanjenju emisije ugljen-dioksida i kvalitetu vazduha.

“Prevashodni cilj ideje o organizaciji Samita energetike Trebinje /SET/ jeste da postane vodeća energetska konferencija”, istakao je Petrović.

Petrović je napomenuo da je potvrđena agenda Samita i prisustvo značajnih ljudi iz svijeta energetike poput Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice, profesora Nikole Rajakovića sa Elektrotehničkog Fakulteta u Beogradu, profesora Slavka Krajcara, FER Zagreb, doktora Dejana Divca sa Instituta Jaroslav Černi u Beogradu.

On je naveo da će na Samitu učestvovati donosioci odluka, ministri energetike, ekonomije, ekologije i predstavnici ministarstava u Vladama Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, kao u Savjetu ministara, direktori elektroprivreda u regionu, predstavnici regionalnih berzi električnom energijom, predstavnici finansijskih institucija EBRD-a, KFW-a, IRB-a, predstavnici prenosnih sistema, IT kompanija i drugi važni učesnici.

Samit energetike biće održan 5. i 6. marta pod sloganom “Energetska budućnost zapadnog Balkana”, a organizuju ga Elektroprivreda Republike Srpske, Grad Trebinje i firma “SET” pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.