Petominutna rutina za mnogo bolji radni dan

0

Za uspješan početak radnog dana i obavljanje ove jutarnje rutine potrebno je odvojiti svega nekoliko minuta prije početka radnog vremena u svrhu poboljšanja radne produktivnosti, raspoloženja i, na kraju krajeva, tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Sve ovo možete učiniti na radnom mjestu, ali ukoliko niste sami u prostoriji već je dijelite sa više kolega, potrudite se da dođete na posao nekoliko minuta prije ostalih kako biste imali potrebni mir i tišinu.

Prvi minut – Zatvorite oči, očistite glavu od negativnih misli i dovedite se u stanje meditacije. Ugasite mobilni uređaj ili tablet jer su upravo oni najveći krivci dekoncentraciji i osećaju nelagode.

Drugi minut – Koncentrišite se na disanje. Mnogi zaboravljaju da je upravo pravilno disanje ključ mentalnog zdravlja, jer na taj način optimalna količina kiseonika stiže do mozga, te stvara osjećaj smirenosti i ugodnosti.

Treći minut – Sada kada ste potpuno smireni i koncentrisani, pokušajte na papir napisati (ili nacrtati) radne zadatke za tekući dan. Tako ćete imati bolji uvid u obaveze koje vas očekuju, a ujedno ćete se pobrinuti da ne zakasnite na dogovoreni sastanak ili radni ručak.

Četvrti minut – Nakon što se zapisali ideje i radne obaveze u notes, odvojite bar minut vremena kako bi još jednom sve pregledali i prekontrolisali. Često se dogodi da pri ponovnom pregledu bilješki, uočite da ste slučajno nešto zaboravili da napišete ili ste se možda nečeg sjetili u međuvremenu.

Peti minut – Bacite sve iz ruku, zatvorite oči i provedite posljednji minut ove rutine u tišini i koncentraciji.

Nakon ovakve jutarnje vježbe, sigurno ćete se osjećati mnogo opuštenije i spremniji se uhvatiti u koštac sa novim radnim izazovima, piše Poslovni dnevnik.