Paviljon Bosne i Hercegovine na EXPO 2020 otvoren

0

Na press konferenciji posvećenoj organizaciji učešća bosanskohercegovačkih poduzetnika na međunarodnom sajmu poduzetništva EXPO 2020 Dubai, ministar privrede i predsjednik Organizacionog odbora Adnan Delić najavio je da će Kanton Sarajevo do kraja ove i početkom iduće sedmice potpisati Ugovor sa organizatorima ovog najvećeg svjetskog poduzetničkog događaja.

Ovom prilikom, ministar je upoznao javnost sa zaključcima Vlade KS, koji su vezani za finalne aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem realizacije njihovog učešća na ovom izuzetno važnom sajmu.

„Mi smo od organizatora EXPO 2020 dobili prijedlog ugovora i Vlada KS će nakon usvajanja Zaključka kojim prihvata ovaj ugovor, steći mogućnost upravljanja paviljonom i pripremanjem sadržaja koji će se izlagati u njemu“, kazao je ministar Delić.

Pojasnio je i da je paviljon Bosne i Hercegovine otvoren i da ga je moguće posjetiti, a da će se sadržaji kojima ćemo se predstaviti svijetu u narednim mjesecima organizirati shodno pravilima određenim od organizatora za sve učesnike ovog sajma.

Ovom prilikom je istaknuto i da se u narednim mjesecima očekuje predstavljanje svijetu naših najboljih prirodnih, turističkih resursa, grana privrede po kojima smo prepoznatljivi, kulture, kao i umjetnosti koja predstavlja nas i našu povijest i drugih specifičnosti naše domovine.

“Nakon što je ministar Delić obavio preliminarne razgovore i pregovore vezane za ugovor, mi smo došli do okvirne cifre od oko 4,2 miliona KM za naš nastup na EXPO-u”, istakao je ministar finansija KS Davor Čičić u svom obraćanju medijima.

Naglasio je i kako je Ministarstvo finansija KS pronašlo potrebna sredstva i ispunilo zadatak kojeg je pred njega postavila Vlada KS.

Naveo je i konkretne pozicije sa kojih su osigurana potrebna novčana sredstva.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je rekao da Vlada KS može bosanskohercegovačkim poduzetnicima sa kvalitetnim projektima u Dubaiju obezbijediti sastanke sa mnogim investitorima, jer su u određenom trenutku svi na tom mjestu.

“U poslovnom svijetu, to je resurs koji je neprocjenjiv”, naglasio je premijer Forto.

Dodao je i da države koje za nastup na EXPO-u ulože 30, 40, 50 miliona KM, rade izračun povrata tih sredstava.

“Ova četiri miliona koja smo mi izdvojili su ulaganje. Nakon što se EXPO završi, uradit ćemo mjerenje – koje vrste ugovora su potpisani i kakvi kontakti su ostvareni, te šta je BiH dobila zauzvrat. Ponosni smo da se naša zastava zavijorila u Dubaiju, jer je velika šteta ne biti na jednom ovakvom skupu”, istakao je premijer Forto.