“Pavgord” iz Foče oživljava semberskog giganta

0

Kompanija “Pavgord” iz Foče krenula je u masovan otkup potraživanja svih povjerilaca nekadašnjeg semberskog mlinskog giganta “Žitopromet” kako bi kasnije, u stečajnom postupku, mogla da uradi kvalitetan plan reorganizacije kompanije, rekao je danas advokat “Pavgorda” Miloš Stevanović.

“Investitor ima namjeru da odmah po klasičnom otvaranju stečaja uputi ponudu za zakup nekretnina da bi pokrenuo proizvodnju”, rekao je Stevanović novinarima.

On je najavio da će “Pavgord” u “Žitopromet” uložiti ukupno 15 miliona KM, od čega se pet miliona KM već isplaćuje radnicima i drugim sitnim povjeriocima.

Stevanović je rekao da će ostatak novca biti upotrebljen za pokretanje proizvodnje, otkup pšenice i kukuruza, te ono najvažnije – da radnici dobiju nazad posao.

“Ističem da ovo ni na koji način nije usmjereno direktno protiv Slobodana Pavlovića, koji je bio većinski vlasnik `Žitoprometa` i sa kojim smo u više navrata pokušavali da nađemo zajednički jezik”, poručio je Stevanović.

Prema Stevanovićevim riječima, stečaj je bio jedini način da kompanija bude vraćena na pravi put.

On je naveo da je do danas isplaćeno 156 radnika, a ima ih 180, koji će uskoro dobiti i ponude da se vrate na posao u “Žitopromet”.

Stevanović je rekao da će raniji tehničko-tehnološki procesi ove kompanije biti u potpunosti nastavljeni i da se već radi na okupljanju ljudi koji će pokrenuti proizvodne pogone.

“Ali, naravno, moramo ispoštovati zakonske procedure i sačekati uvođenje klasičnog stečaja da bi sa stečajnim upravnikom i odborom povjerilaca dogovorili sve uslove. Nadamo se da će ovo biti najkraći stečaj u istoriji grada”, rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, ročište je zakazano za 26. novembar.

Investitor koji namjerava da oživi rad “Žitoprometa” i vrati radnike na posao otkriven je na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama ove bijeljinske kompanije.

(Srna)