Pašalić: Dogodine novih pet miliona litara mlijeka

0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će programom podjele junica farmerima biti riješen problem pada proizvodnje mlijeka u Republici Srpskoj, te najavio da bi naredne godine, kao efekat primjene programa, u Republici Srpskoj trebalo da bude obezbijeđeno novih pet miliona litara mlijeka.

– Krajem prošle godine u Evropi, ali i kod nas, pala je proizvodnja mlijeka, što nije zabrinjavajuće, ali je trebalo reagovati, pa smo obezbijedili sredstva za nabavku junica – reakao je Pašalić.

Kako je naglasio, do sada je u Reubliku Srpsku stiglo oko 900 grla, te dodao da se jedan program radi u saradnji sa mljekarom u Kozarskoj Dubici, jedan sa mljekarom “Pađeni” iz Hercegovine, a planirano je i da se realizuje u saradnji sa mljekarom “Dule” u Bijeljini.

– Očekujemo novih 1.000 junica naredne godine koje će nakon telenja obezbijediti pet novih pet miliona litara mlijeka – naglasio je on.

Pašalić je rekao da su u Hercegovinu stigla prva grla, a riječ je o nabavci 200 novih gravidnih grla iz Češke i Austrije, rasa simental, da je ukupna investicija je oko 1,3 miliona KM, od čega je resorni ministarstvo obezbjedilo oko 700.000 KM, a ostatak sami proizvođači i lokalne zajednice.

– Najviše junica biće podijeljeno na području Gavcka – 45, a manji broj u ostalim lokalnim zajednicama Hercegovine i Romanije – naveo je Pašalić.

Srna