Parodi: Nezaposlenost smanjena, poreski prihodi porasli

0

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Francisko Parodi ocijenio je da su reforme u BiH dale rezultate, da je smanjena nezaposlenost i prikupljeno više prihoda od poreza, dok nije bilo povećanja javnih troškova.

– Likvidnost svih nivoa vlasti u BiH je na rekordnom nivou. Svi nivoi vlasti žele taj novac iskoristiti. Izazov pred njima sada je kako taj novac iskoristiti pametno – rekao je Parodi.

Francisko Parodi

Govoreći o svom mandatu u BiH koji je pri kraju, Parodi je istakao da je to bilo intenzivno, ali i produktivno vrijeme.

– Uspjeli smo ostvariti mnogo. Imali smo dobar odnos sa vlastima u BiH. Јedan od uspjeha bio je dogovor o programu s MMF-om. Tijesno smo sarađivali i započeli mnogo reformi, posebno u bankarskom sektoru, što smatram velikim uspjehom. Ostvarili smo reforme i u poreskom sistemu. Tu mogu ubrojati i reformu fiskalnog sistema, jer smo budžete uspjeli održati stabilnim – rekao je Parodi za “Nezavisne novine”, prenijela je agencij Srna.

Prema njegovim riječima, reforme su u najvećoj mjeri realizovane u sklopu Reformske agende EU.

– Reforme na kojima smo zajedno radili otvorile su prostor za investiranje. Mnogo ostvarenog je ispod površine i javnost to teže vidi. Sve te reforme zahtijevale su mnogo posla – naglasio je Parodi.

On je istakao da uvijek prvo pokušavaju da slušaju domaće predstavnike vlasti, a potom da formulišu konsenzus kako se kretati naprijed.

– Ljudi u BiH često misle da MMF nameće stvari. U stvari, mi pokušavamo da otvorimo prostor za konsenzus i da shvatimo šta vlasti žele da rade. A vlasti u BiH na kraju odlučuju šta žele. Međutim, u ovoj zemlji politika je zaista toksična. Dogovorene mjere teško je formulisati u konkretne akcije. Aranžmani koje MMF nudi nisu dizajnirani za takvo okruženje i politika je prevladala – kaže Parodi.

On je rekao je opterećenje na rad previsoko i da ga je neophodno smanjiti, te da je suština kako će to uticati na javnu potrošnju, odnosno da ona ne bude prevelika.

– Poreska politika mora biti pojednostavljena, ona je sada prekomplikovana. Takođe, interakcija sa poreskom službom mora biti jednostavnija. Treba modernizovati način prikupljanja poreza, ukloniti suvišnu birokratiju, parafiskalne namete i poboljšati učešće radne snage – naglasio je Parodi.

On je dodao da MMF radi i na uključivanju više žena u tržište rada, upozorivši da je u BiH je taj nivo najniži u regionu.