Parodi: Nema novca dok se ne formira vlast u BiH

0

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisko Parodi izjavio je da je finansijski aranžman ove institucije i BiH na pauzi do formiranja novih vlasti.

“Narednih mjeseci ne očekuje se zaključivanje pregleda, niti doznačavanje sredstava. Čekamo formiranje novih vlasti da bismo se ponovo uključili u rad sa njima”, rekao je Parodi za “Dnevni avaz”, prenosi Srna.

On je dodao da će, nakon što budu formirane nove vlasti, MMF biti u prilici da sazna više o njihovim prioritetima kada je riječ o ekonomskoj politici i reformama, te da li su opredijeljene za ekonomski program koji će podržati ova institucija.

Parodi zbog toga nije mogao da govori o, eventualno, novim uslovima za narednu tranšu zajma MMF-a.

Rezidentni predstavnik MMF-a rekao je da ekonomija u BiH prolazi kroz ciklični oporavak – ostvaruje se godišnji rast od oko tri odsto, bilježi se niska stopa inflacije, a nezaposlenost je smanjena.

“Budžeti su u suficitu, a bankarski sistem u dobrom stanju. Međutim, BiH može i mora postići mnogo više”, istakao je Parodi, precizirajući da su potrebni hrabriji reformski napori.

Da bi se to ostvarilo, ocijenio je Parodi, neophodno je smanjiti nepotrebnu birokratiju, nastaviti pojednostavljivati poreski zakon i suočiti se sa problemom nekonkurentnih preduzeća u državnom vlasništvu koja usporavaju ostatak privrede.