Pao slučaj Agrokor, velika pobjeda Ivice Todorića

0

Visoki kazneni sud je odlučio da je knjigovodstveno-finansijsko vještačenje KPMG-a Poljska koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih izbačeno iz spisa.

To je preokret u slučaju Agrokor.

Visoki kazneni sud potvrdio je odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je krajem marta odlučilo da je finansijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju “veliki Agrokor” nezakonit dokaz.

Visoki kazneni sud u ponedjeljak je izvijestio da je odbio žalbe državnog advokata i dvoje okrivljenika protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu kojim je odlučeno o prijedlozima za izdvajanje dokaza.

– Državni advokat je podnio žalbu zbog odluke o izdvajanju izvještaja i dopune izvještaja neovisnog stručnjaka KPMG Poljska iz spisa kao nezakonitih dokaza, a okrivljenici zbog odluke o odbijanju prijedloga za izdvajanje izvještaja neovisnog revizora izvanrednom povjereniku društva Agrokor d.d. za 2016. – objavio je sud na svojoj internetskoj stranici, prenio je Poslovni.hr.

Todorićeva odbrana i obrana ostalih osumnjičenika je od početka ukazivala da je sporno vještačenje nezakonit dokaz zbog sukoba interesa koji su radili na predmetu.

– Ključni razlog je što je Kamal Ismail u manjem dijelu radio vještačenje. A u najvećem dijelu su ga radili djelatnici KPMG Hrvatska, koja je istovremeno radila za privremenu upravu Agrokora. Vještak mora biti neutralan – objasnio je ranije advokat Anto Nobilo.

Inače, ovo najskuplje vještačenje u Hrvatskoj plaćeno je više od milion eura te je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ranije ove godine proglasilo nezakonitim dokazom.

– Ovo je veličanstvena pobjeda – kazao je Todorić.

Podsjetimo, nakon što je Agrokor oduzet Todoriću, njime su ovladale ruske banke. U sklopu grupacije posluju Konzum u Mercator.