Panasonic uvodi četverodnevnu radnu sedmicu

0

Panasonic uvodi mogućnost četverodnevne radne sedmice te se tako priključuje rastućem broju japanskih kompanija koje slijede globalni trend poticanje dobre ravnoteže između posla i privatnog života.

Zaposlenici elektroničkog konglomerata sa sjedištem u Osaki mogu preuzeti sporedne poslove i provoditi vrijeme na lokalnom volonterskom radu u svojim dodatnim slobodnim danima, rekao je glavni izvršni direktor Yuki Kusumi na prošlosedmičnom brifingu za investitore, piše Bloomberg.

“Naša je odgovornost uspostaviti idealnu ravnotežu između radnog i životnog stila za naš raznoliki ljudski kapital”, rekao je Kusumi, dodavši da će Panasonic takođe dopustiti zaposlenicima da rade od kuće kada njihovi partneri budu prebačeni na druga mjesta.

Tako pokušavaju privući talente

Panasonicov potez u skladu je s postupcima tehnoloških kompanija širom svijeta koje pokušavaju privući talente na tržištu rada nudeći kraću radnu sedmicu. Amazon.com je isprobao četverodnevnu radnu sedmicu za odabrane zaposlenike 2018. godine, a proizvođač robe široke potrošnje Unilever započeo je u decembru 2020. jednogodišnje probno razdoblje skraćene sednuce za svoje novozelandsko osoblje. Iskušavaju ga i zemlje poput Irske i Islanda, prenosi Index.

U Japanu grupa parlamentarnih zastupnika raspravlja o prijedlogu da se zaposlenicima omogući slobodan dan uz uobičajena dva neradna dana u sedmici, kako bi se zaštitila njihova dobrobit.