Padaju cijene kuća u najvećim svjetskim gradovima

0

Od Londona do Sidneja i Pekinga do Njujorka, cijene kuća u nekim od najtraženijih gradova svijeta padaju, piše Bloomberg.

Cijene nekretnina u najtraženijim četvrtima u Londonu pale su 18 posto od 2014. godine, kada je tržište doživjelo vrhunac prodaje, a neke su kuće izgubile čak trećinu svoje vrijednosti. Istovremeno, grade se skupi stanovi kako bi se privukli bogati kupci, dok nekretnina po povoljnim cijenama hronično nedostaje, prenosi portal Lider.

Kina je stala na kraj visokim cijenama suočivši građevince s ograničenjima finansiranja, što je dovelo do smrzavanja prodaje. Peking pokušava da podstiče iznajmljivanje, pristupačno stanovanje i državne subvencije, zbog čega su mnogi odložili kupovinu.

Cijene padaju i u najvećim gradovima u Australiji, najviše zbog strožih uslova za dobijanje kredita, posebno za investitore.

U najskupljoj njujorškoj četvrti Menhetnu cijene padaju već tri kvartala, što kupce čine izbirljivijima. Na kraju drugog kvartala na tržištu je bilo gotovo 7.000 stanova, 11 posto više nego prije godinu dana. Prodaja je pala 17 posto na malo više od 2600. Cijene luksuznih stanova i dalje su naduvane, a srednja vrijednost kuće pala je 7,5 posto, na 1,1 milion dolara.

Toronto pokazuje da se cijene vrlo brzo mogu dići nakon pada, no zbog eskalirajućih tenzija vezanih uz trgovinu s SAD-om i potencijalnog rasta kamata moglo bi biti problema. Cijene nekretnina oporavile su se nakon pada u aprilu prošle godine, a potražnja je i dalje veća od ponude iako vlada pokušava spriječiti špekulativnu kupovinu. (Lider)