Ozbiljan investitor zainteresovan za “Sanicu”

0

Ozbiljan investitor iz inostranstva, koji je prisutan na području Bosne i Hercegovine u oblasti drvoprerađivačke industrije, poslao je pismo namjere za kupovinu Drvne industrije “Sanica” u istoimenom mjestu udaljenom desetak kilometara od Ključa.

Ovo je potvrdio Šerif Kaljiković, direktor preduzeća “Unsko-sanske šume”, u čijem vlasništvu se nalazi pomenuta firma. Kaljiković kaže da u ovome trenutku zbog pregovora koji slijede ne žele još da otkriju ime zainteresiranog kupca, pišu Nezavisne novine.

– Za nas je veoma važno to što bi nama eventualna privatizacija “Sanice” omogućila još jednog kupca u sektoru finalne proizvodnje. To je uvijek bolje nego da prodajemo drvo samo pilanarima. Istina, to jeste veći obrt, ali država od toga ima manju korist – kaže Kaljiković.

On je dodao kako je trenutno neophodno procijeniti imovinu preduzeća te utvrditi u kakvom se stanju nalaze proizvodni pogoni, od čega će u konačnici zavisiti prodajna cijena.

U proteklom periodu, kada je riječ o prodaji “Sanice” i pokretanju proizvodnje, jedan od većih problema bio je što su potencijalni investitori tražili garanciju kada je riječ o isporuci dovoljnih količina drvne sirovine za nesmetano odvijanje proizvodnog procesa. Inače, snabdijevanje drvnom sirovinom već duže vrijeme je jedan od većih problema s kojim se suočavaju ovdašnji drvoprerađivači.

Ekonomisti upozoravaju da “Sanica” na tržištu danas nema neku ozbiljnu vrijednost, jer se radi o zastarjeloj tehnologiji i mašinama koje se već godinama ne upotrebljavaju.  Radni pogoni u ovome preduzeću već duže od deceniju stoje ugašeni nakon što je proizvodnja prekinuta poslije neuspješne privatizacijske avanture.

U “Unsko-sanskim šumama”, koje su prije pet godina kupile “Sanicu” za dva miliona maraka, kažu kako je tada bilo planirano da to preduzeće posluje kao njihova firma kćerka i bavi se preradom drveta.

Međutim, pokazalo se kako su predviđena ulaganja prevelik zalogaj za njih, posebno iz razloga što “Unsko-sanske šume” svake godine svoju dobit usmjeravaju ka realizaciji javnih projekata u lokalnim zajednicama.

U međuvremenu, zbog nezainteresovanosti kupaca proizvodna postrojenja u “Sanici”  prekrivena su paučinom i prašinom, a radnici prepušteni sami sebi. Mnogi od njih danas se snalaze kako znaju i umiju, a značajan broj je napustio ove prostore i otišao u inostranstvo.  

Izvor: Nezavisne novine