Ovo je najuspješnija bh. poduzetnica: Ne strahuje ni od jednog zadatka

0

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Novi Travnik dodjeljena je pohvala i dvije povelje.

Povelju je dobila Snježana Köpruner. Köpruner, jedna je od najuspješnijih bh. poduzetnica, čija je karijera započela 1980. godine.

Ona je žena koja je uspijevala uvijek napraviti najbolje iz svega što radi ne strahujući niti od jednog zadatka, ne dijeleći poslove na muške i ženske, hrabro se boreći za svoje mjesto u mašinskoj industriji, rekli su organizatori.

Podsjetimo, Köpruner je direktorica firme GS-TMT koja je privatizirana u oktobru 2004. godine na temeljima proizvodnog pogona za Remont strojeva u Slimenima, Travnik, bivšeg velikog poslovnog sistema Bratstvo, Novi Travnik.

Bratstvo je bilo jedan od vodećih brendova u mašinskoj industriji na području bivše Jugoslavije. Nastavljajući višestoljetnu tradiciju obrade metala u srednjoj Bosni, GS-TMT primjenjuje visoke standarde u proizvodnji mašinskih dijelova.

Obrada čelika zahtijeva visoku preciznost, izuzetno stručan kadar i stalni nadzor, uključujući i ljubav prema ovom zanimanju. Proizvode dijelove visokosofisticirane opreme za proizvodnju za evropske, posebno njemačke proizvođače, na najsavremenijim strojevima za obradu metala.

Nedavno su proizveli i prvo domaće električno dostavno vozilo EVO. Osim toga, ova grupacija uskoro otvara i savremenu tvornicu u Prozoru-Rami.

Priznanja za Kvasini i Tešića

Pohvala je dodjeljena Malini Kvasini. Ljubav prema rodnom gradu, zavičaju te domovini gajila je od rane mladosti, što joj je dalo poticaj da s punom odgovornošću i znanjem radi na povjerenim poslovima i dužnostima.

Oduvijek je brinula o ugroženim i ranjivim skupinama. Danas je fokusirana na očuvanje tradicijskih vrijednosti.

Povelja je posthumno dodjeljena Miodragu Tešiću – Teši. Miodrag Tešić – Teša, ostavio je neizbrisiv trag u bh nogometu. Krarijeru je  započeo u Čeliku, čije je boje branio 6 godine te jedno vrijeme bio i kapetan zeničkog tima. Nakon Čelika, karijeru je nastavio u tadašnjem travničkom Borcu, za koji je igrao do 1988. godine. Bio je trener Travnika i Novog Travnika. Preminuo je 31. siječnja 2024.godine u 70. godini života.   Zauvijek će ostati jedan od simbola Novog Travnika