Ovo je najbolji poslovni potez Marka Zuckerberga

0

Šta god mislili o Marku Zuckerbergu, ne može mu se osporiti poslovna genijalnost i vizionarstvo kada su u pitanju društvene mreže i digitalne tehnologije.

Iako pri tome ne treba zaboraviti brojne probleme i kritike zbog načina poslovanja Facebooka, kršenja privatnosti i sigurnosti korisnika, uspio je da izgradi carstvo teško više skoro 550 milijardi dolara, koliko danas vrijedi njegova kompanija, dok je on s gotovo 70 milijardi dolara jedna od najbogatijih osoba na svijetu.

Jedan od njegovih najboljih poteza koji je povukao od osnivanja Facebooka i kojim je pokazao svoje vizionarstvo, bila je kupovina Instagrama.

Instagram su 2010. pokrenuli Kevin Systrom i Mike Krieger te je na početku to bila društvena mreža i servis za objavljivanje fotografija koji je tada naročito bio popularan među korisnicima Appleovih telefona (na početku je Instagram bio dostupan samo na iPhoneu, ne i na Androidu).

Šef Facebooka prepoznao je nevjerovatan potencijal te mreže i kupio je za milijardu dolara.

Neki su analitičari tada govorili da je Zuckerberg bacio novac, a dio njih nije znao kako će Facebook uspjeti monetizovati tu društvenu mrežu.

S vremenom je Instagram stigao na Android, a broj njegovih korisnika rapidno je rastao i prešao milijardu – tokom godina pojavile su se i reklame te influenseri te se na Instagramu počeo okretati veliki novac.

Prema procjenama, vrijednost Instagrama je prošle godine premašila 100 milijardi dolara.

Osim Instagrama, Zuckerberg je pokušao da kupi još jednu popularnu društvenu mrežu, ali šef Snapchata Evan Spiegel odbio je čak 3 milijarde ponuđenih dolara. Šef Facebooka kasnije je utjehu pronašao u WhatsAppu, koji je platio nevjerovatnih 19 milijardi dolara.

Dok je biznis s Instagramom cvjetao, njegovim osnivačima Systromu i Kriegeru nije se svidio smjer prema kojem je Zuckerberg vukao tu društvenu mrežu pa su na kraju obojica napustila kompaniju koju su osnovali.

Na nedavnoj konferenciji DealBook koja se održava u New Yorku gostovao je Kevin Systrom koji je, između ostalog, govorio i o akviziciji Facebooka.

Na pitanje da li bi danas napravio istu stvar i ponovo prodao kompaniju Facebooku, odgovorio je: “Kada vam neko ponudio milijardu dolara za kompaniju s 11 ljudi, šta biste napravili?”

Dakle, uprkos neslaganjima oko smjera poslovanja i napuštanja Instagrama, Systrom, a vjerovatno i većina ljudi, ponovno bi izabrali isti put te ne bi propustili, kako se to onda činilo, nevjerovatnu priliku da zarade novac o kojem nikada nisu ni sanjali, piše Zimo, prenosi Investitor.me.