Ovo je najbolja hrvatska firma, a ima ambicije i u BiH

0

Karlovačka firma za proizvodnju oružja HS Produkt proglašena je najboljom velikom hrvatskom kompanijom po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je u srijedu navečer dodijeljena nagrada “Zlatna kuna”.

Podsjtimo da je ova kompanija prošlog mjeseca predstavila svoj arsenal u Sarajevu u sklopu ambicija da se proširi na tržište Bosne i Hercegovine, ali i da s firmama iz BiH pokuša stupiti na tržišta trećih zemalja.

Predsjednik Uprave HS Produkta Željko Pavlin istaknuo je jučer, prilikom dodjele nagrade, da firma više od 98 prihoda ostvaruje izvozom i isključivo inovacijom vlastitih proizvoda, koji su rad njihovih inženjera, pa poručuje da tako ova nagrada pripada njima, kao i svim zaposlenicima firme.

Dodjela nagrade okupila je u City Plaza Zagreb brojne privrednike i osobe iz javnog i političkog života, kao i političke lidere.

U kategoriji najbolje firme srednje veličine Zlatnu kunu dobila je kompanija Trade Air, dok je kao najbolja mala firma proglašena Kod Savjetovanje.

Najboljom bankom proglašena je Privredna banka Zagreb (PBZ), a najboljim osiguravajućim društvom Croatia osiguranje.

Zlatna kuna u kategoriji inovacija dodijeljena je firmi Microblink, a u kategoriji post startup firmi nagrađen je Photomath, čija je mobilna aplikacija za rješavanje matematičkih zadataka preuzeta više od 100 miliona puta.

Priznanje za unapređenje ekonomije otišlo je u ruke poduzetnika i investitora Nenada Bakića, dok je Zlatna kuna za životno djelo uručena Francu Palmi, jednom od najistaknutijih stručnjaka u hrvatskom turizmu koji je cijelu karijeru posvetio razvoju tog važnog sektora hrvatske privrede.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je da je ovaj događaj važan jer njime izražavamo zahvalnost onima na kojima počiva ekonomski razvoj zemlje.

Kao pokazatelj uspjeha hrvatskih privrednika navela je da su u 2017. godini povećali broj zaposlenih za 5,8 posto, ukupne prihode za 9,5 posto te ostvarili 21,9 milijardi kuna neto dobiti.