Ovo će biti najbrže rastuće ekonomije u 2024.

0

Koje će zemlje ostvariti najveći ekonomski rast 2024. godine? Da bi odgovorili na ovo pitanje, VisualCapitalist je prenio u infografiku prognoze rasta BDP-a iz Svjetske ekonomske perspektive MMF-a iz oktobra 2023 .

Nije iznenađujuće da se mnoge od ovih zemalja nalaze u Aziji i podsaharskoj Africi – dvije regije koje najbrže rastu na svijetu.

Za Indiju, podaci i prognoze su predstavljeni na bazi fiskalne godine (počevši od aprila), prenosi Bankar.me.

Predviđa se da će ekonomije Azije sa najbržim rastom biti Makao (+27,2%), Palau (+12,4%) i Indija (+6,3%).

Ekonomija Makaoa se u velikoj mjeri oslanja na turizam, industriju koja predstavlja preko 60% radnih mjesta u regiji, kao i otprilike 70% njegovog BDP-a.

Palau je mala država koja se sastoji od 340 ostrva, što predstavlja ukupnu površinu od 180 kvadratnih milja (466 kvadratnih kilometara). Prema američkom State Departmentu, turizam predstavlja približno 40% BDP-a Palaua.

Očekuje se da će Indija, koja je nedavno postala najveća zemlja na svijetu po broju stanovnika, dostići vrhunac od 1,7 milijardi ljudi do 2064. godine.

Podsaharska Afrika čini polovinu liste 20 najboljih, a vode Niger (+11,1%) i Senegal (+8,8%).

Nedavni vojni udar mogao bi imati ozbiljne implikacije na budući ekonomski rast Nigera. Naftno polje u zemlji Agadem, koje je u većinskom vlasništvu Kineske nacionalne naftne korporacije (CNPC), moglo bi da doživi poremećaj izvoza kao rezultat globalnih sankcija.

Senegalska ekonomija je također povezana s naftnom industrijom, što znači da bi njen rast mogao fluktuirati u godinama koje dolaze.

Nafta pokreće rast Gvajane

Očekuje se da će Gvajana (+26,6%), sa populacijom od samo 815.000, biti druga najbrže rastuća ekonomija 2024. Zanimljivo je da je prošle godine bila najbrže rastuća ekonomija svijeta, sa rastom BDP-a od 62% i vjerovatno će ponovo osvojiti tu titulu 2023. sa očekivanim rastom od 37%.

Ovaj rast je uglavnom vođen rastućim izvozom nafte iz Stabroek Blocka, naftnog polja na moru koje razvija konzorcijum predvođen Exxon Mobilom. Prema BBC-ju , Gvajana ima preko 11 milijardi barela u rezervama nafte.