Ovaj autonomni e-taksi prilagođen je putnicima

0

Šest godina star startap iz Silicijumske doline Zoox, koji je u junu ove godine Amazon preuzeo za 1,2 milijarde dolara, predstavio je svoj prvi proizvod – potpuno autonomni električni taksi.

Ovde se ne radi o konvencionalnom automobilu prerađenom na automatiku i struju, već o iznova dizajniranoj kapsuli, oblika poput manjeg minibusa, u kojoj je sve podređeno potrebama putnika.

Zooxovo vozilo, koje izgleda isto sprijeda i otpozadi, može voziti u bilo kom smjeru, a prima do četiri putnika. Vozača nema, a za vožnju su zaduženi sistemi autonomne vožnje s brojnim senzorima, kamerama, radarom i lidarom, kao i sistemom vještačke inteligencije koji vodi računa o vožnji i drugim učesnicima u saobraćaju.

Kako se vozilu okreću sva četiri točka, prilično je okretno i može manevrisati i najužim gradskim ulicama.

Energiju dobija iz baterije kapaciteta 133 kWh, što mu omogućava do 13 sati neprestanog taksiranja. Najviša brzina ovog neobičnog vozila je čak 120 km/h. Masa vozila je oko 2,5 tone.

Zoox nije objavio ukupan domet vozila s jednim punjenjem baterije, prenosi BizLife. 

Putnici u kabini zaštićeni su vazdušnim jastucima sa svih strana. Vozilo je navodno već prošlo zvanične “crash testove” u SAD, ali nije poznato da li je dobilo i odobrenje nadležnih za saobraćaj na putevima.

U septembru je Zoox postao četvrta kompanija koja ima odobrenje za puštanje autonomnih vozila na javne puteve na području Kalifornije, a ovo vozilo za sada testiraju na zatvorenim privatnim poligonima u nekoliko američkih gradova.

Nakon dobijanja svih potrebnih dozvola Zoox svoja vozila ne namjerava prodavati već ih isključivo učiniti dostupnima za prevoz putem sopstvene aplikacije kojom će se vožnja moći naručiti.