Otvorene plaže na Francuskoj rivijeri

0

Plaže na francuskoj rivijeri otvorile su se u subotu prvi put nakon početka popuštanja nacionalne karantene koja je počela polovinom marta zbog epidemije koronavirusa.

Kupači su u Nici požurili u more, a drugi su šetali po Engleskoj promenadi, mnogi sa zaštitnim maskama na licu.

Ljudi koji žive u “zelenim” zonama Francuske, dijelovima zemlje u kojima se infekcija koronavirusa nije jako proširila, mogli su na plažu nakon što je vlada počela u ponedjeljak olakšavati restrikcije.

Lokalni zvaničnici ponovno su u subotu otvorili određene plaže na sjeveru Francuske i na Sredozemlju.

Ali po novim pravilima: dopuštene su aktivnosti poput plivanja, ribolova ili surfanja, uz poštivanje fizičke udaljenosti, ali sunčanje i dug ostanak na plaži je zabranjen.

“Malo mi to ide na živce. Jutros smo plivali, uživali u moru koje nismo vidjeli gotovo dva mjeseca. Ali sada se ne možemo sunčati. Zapravo smo poluslobodni”, rekao je lokalni kupač.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner posjetio je plažu Veules-Les- Roses u Normandiji kako bi provjerio stanje.

“Virus je još tu. Moramo s njim naučiti živjeti”, rekao je. “Svi smo odgovorni u borbi protiv covida-19”.

Upozorio je da se ne smije ostajati satima na plaži, dodajući: “Ako se pravila neće poštivati promijenit ćemo odluku (o otvaranju plaža)”.

Ublažavanje mjera u Francuskoj koje su trajale osam sedmica i bile su jedne od najstrožih u Evropi, počelo je 11. maja.

Tokom karantene, plaže i šumski parkovi bili su zatvoreni. Parkovi su sada otvoreni ali plaže se otvaraju od slučaja do slučaja, ako gradonačelnici to zatraže.

Zemlja je podijeljena na “zelene” zone u kojima je stopa zaraze niska i “crvene”, uključujući i Pariz, gdje je viša i gdje su još uvijek na snazi strože mjere.

Pozorišta, restorani i barovi i dalje su zatvoreni.

Francuska ima gotovo 180.000 zaraženih koronavirusom, i ukupno 27.532 umrlih. 

Hina