Otvorena prva dionica gasovoda “Turski tok”

0

U Bugarskoj je otvorena prva dionica gasovoda “Turski tok” od 11 kilometara, od granice sa Turskom do kompresorske stanice “Strandža”.

Otvaranju su prisustvovali premijer Bugarske Bojko Borisov, ministar energetike Temenuška Petkova, rukovodstvo operatora “Bulgartransgaz”, kao i izvođača građevinskih radova konzorcijuma “Arkad”.

Borisov je izjavio da je naziv “Balkanski tok” postao ujedinjujući za učesnike projekta.

– Odabrali smo naziv ‘Balkanski tok’ jer ujedinjuje zemlje u regionu. Sljedeće nedjelje ćemo pokazati kako gradimo interkonektor sa Grčkom, tako da će Bugarska imati dvije gasovodne magistrale preko kojih će naše komšije dobijati gas – objasnio je premijer.

Ministar energetike naglasila je da će ovaj projekat pružiti priliku Bugarskoj da zadrži svoj strateški položaj na gasnoj mapi Evrope, prenosi “Sputnjik”.

Projekat “Turski tok” podrazumijeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara.

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namijenjen za snabdjevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope.

Srna