Otvorena nova skijaška sezona na Jahorini

0

Na Jahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu.

Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je novinarima da su i ove godine prvi u regionu pustili skijalište u rad.

“Pustili smo u rad novi lift kapaciteta 1.200 skijaša na sat, uradili osvjetljenje na dužini od pet kilometara i zahvaljujući ski-liftu `Sidro` omogućeno je noćno skijanje na cijeloj stazi Poljice. Sistem za vještačko osnježivanje je u pogonu, uradili smo novo jezero, tako da smo zadovoljni urađenim investicijama”, naveo je Ljevnaić.

On kaže da će sada biti rasterećena gužva na šestosjedu Poljice, te da se novom stazom koja je pokrivena sistemom za osnježavanje može spustiti do početne stanice gondole, koja je otvorena prije sedam dana.

U okviru svečanog otvaranja ski-sezone večeras će na Jahorini koncert održati svjetski poznata muzička zvijezda Brajan Feri.