Otvara se obnovljeni beogradski Sava Centar, Mišković uložio više od 118 miliona eura

0

Kultni beogradski objekat iz vremena socijalizma – Sava Centar zasjao je novim sjajem nakon što ga je obnovila kompanija Delta Real Estate, srpskog biznismena Miroslava Miškovića.

Kongresni i poslovni dio Sava Centra otvara se tačno tri godine nakon što je Delta Real Estate na javnom konkursu postao vlasnik ovog objekta. Temeljna obnova počela je u decembru 2021. a ukupna investicija biće vrijedna više od 118 miliona eura.

Dio Sava Centra koji će od novembra ugostiti domaće i strane goste obuhvata 65.000 kvadratnih metara, odnosno više od dvije trećine ukupne površine ovog objekta. Kongresni dio čini 46 sala (umjesto dosadašnjih 16), među kojima je i Glavna kongresna dvorana. Posebna atrakcija Sava Centra biće imersiv (immersive) sala, jedinstvena na ovim prostorima, prenio je Investitor.

Renoviran je i obnovljen i poslovni prostor A klase i šoping zona sa restoranom i lokalima različitih brendova i usluga.

Obnova Sava Centra realizuje se u dvije faze, na isti način kao što je ovaj objekat i građen. Rekonstrukcija čuvene Plave dvorane biće nastavljena po planu do polovine 2024. godine i njen kapacitet biće povećan sa 3.672 na 4.000 posjetilaca.

Investitor Delta Real Estate u potpunosti je ispunio obavezu da zadrži namjenu ovog objekta, saopšteno je iz kompanije.

Očuvani su arhitektura i elementi enterijera koji su stavljeni pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. Osim što je sačuvan prepoznatljivi spoljašni izgled, zamisao arhitetke Stojana Maksimovića, ostali su isti i brojni elementi unutrašnjosti po kojima je Sava Centra poznat Beograđanima i gostima glavnog grada. Zidove i dalje krasi čuvena mapa svijeta, betonski elementi, dugački holovi i forma prostora sa galerijama. Sačuvana su i umjetnička djela koja su godinama krasila enterijer ovog objekta.

I kongresni i poslovni dio Sava Centra su sagrađeni uz najviše ekološke standarde uključujući i BREEAM certifikat, jedan od vodećih certifikata za procjenu uticaja objekata na životnu sredinu.

Na dan otvorenja 14. novembra će u centru započeti i prvi događaj, Evropska konferencija nutricionista sa više od 1.500 učesnika.