OTP ulazi u najveći građevinski projekt u Ljubljani

0

Projekt gradnje nove željezničke i autobukne stanice s hotelom i trgovačkim centrom u Ljubljani ovih dana dobio je novi pokušaj oživljavanja.

U projekt Emonika, predstavljen prije 11 godina, ulazi mađarska OTP banka, piše portal Siol.net.

Ta banka navodno je u finalnoj fazi pregovora s tri projektne firme u čijem je vlasništvu zemljište na kojem je predviđena gradnja komercijalnog dijela Emonike.

Te su projektne kompanije trenutno u vlasništvu mađarske nekretninske grupe Granit-Polus koji su 2015. godine osnovali bivši menadžeri kompanije TriGranit koja je bila i prvotni investitor u projekt Emonika.

Projekt je podrazumijevao gradnju hotela i trgovačkog centra, a prvotno je procijenjen na 222 miliona eura, prenosi Poslovni dnevnik.

Na kraju sklopljena nagodba

Neposredno prije kraja prošle godine godine, partneri u najvećem ljubljanskom građevinskom projektu, Slovenske željeznice (SŽ) i Granit-Polus, prerezali su jedan od gordijskih čvorova koji su blokirali njegov razvoj, objašnjava portal.

Mađari su 2014. podnijeli zahtjev za raskid ugovora o saradnji na projektu Emonika i pokrenuli postupak pred arbitražnim sudom u Beču.

Godine 2015. sud je odlučio da partneri ugovor mogu raskinuti samo dogovorno, te je istovremeno odbio sve mađarske zahtjeve.

Stvorena je pat-pozicija, koja je u posljednje tri godine otjerala druge zainteresovane za projekt.

Još 2017. godine konzorcij dvije firme, kojeg su činili rumunski Prime Kapital i južnoafrički Mas Real Estate, bio je zainteresovan za kupovinu Emonike, ali do dogovora nije došlo zbog pretjeranih zahtjeva Mađara i “nepremostivih regulatornih pitanja”.

Rumuni i Južnoafrikanci su tako početkom prošle godine objavili da više nisu zainteresovani za projekt.

Sada su SŽ i Granit-Polus sklopili sudsku nagodbu, prema kojoj će mađarska firma postati isključivi vlasnik tri projektne kompanije, što će joj omogućiti da projekt Emonika u cijelosti proda novom kupcu.

Mađari će zauzvrat dati Slovenskim željeznicama pravo gradnje na zemljištu rezervisanom za projekt Emonika. Time će se ukloniti jedna od prepreka za početak izgradnje projekta.

OTP traži ulaz u Sloveniju

Prema informacijama portala, predstavnici OTP-a su posljednjih mjeseci u Sloveniji održali nekoliko sastanaka na temu Emonika.

Nije tajna da OTP banka već dugi niz godina traži načine za ulazak u Sloveniju. Prije više od četiri godine bila je zainteresirana za kupovinu Nove KBM, ali je u finalu poražena od američkog investicijskog fonda Apollo Global Management.

Sada su se s Amerikancima našli na suprotstavljenim stranama, budući da su i Apollo i OTP zainteresirani za kupnju Abanke.

Posljednjih godina OTP banka u inostranstvu razvija niz nekretninskih projekta. Kakvi su potencijalni planovi OTP-a s Emonikom, za sada nije moguće znati.

Prema nekim informacijama, ne može se isključiti mogućnost da će mađarska banka u pojedine komercijalne dijelove projekta uključiti nekog od partnera.

Kao potencijalni investitor u zabavni i trgovački centar ponovno se spominju rumunski Prime Kapital i južnoafrički Mas Real Estate. Prema prvobitnom planu, Emonika bi se prostirala na 200.000 kvadratnih metara, na kojima bi se izgradio hotel sa sedam spratova i 150 soba, zgrada sa 130 luksuznih stanova, poslovna zgrada, zabavni i trgovački centar sa 250 trgovina, park i 2500 novih parkirnih mjesta.

Bliska veza s politikom

Ne smije se zaboraviti na blisku povezanost OTP banke s firmom Granit-Polus, objašnjava portal Siol.net. Sándor Csányi, predsjednik Upravnog odbora OTP-a, najbogatiji Mađar i predsjednik tamošnjeg fudbalskog saveza i dalje je manjinski suvlasnik Granit-Polusa.

Csányi je blizak prijatelj mađarskog premijera Viktora Orbana. Najveći vlasnik i direktor Granit-Polusa bio je još jedan Csányijev prijatelj, nekada drugi najbogatiji Mađar i bivši direktor TriGranita Sándor Demyan, koji je umro u martu prošle godine, prenosi Poslovni dnevnik.