Otkriveno u koji biznis Bill Gates ulaže milijarde dolara

0

Bill Gates je rekao da je spreman da uloži milijarde dolara u projekat nove generacije nuklearne elektrane u američkoj saveznoj državi Vajoming, kako bi zadovoljio rastuće američke potrebe za električnom energijom.

TerraPower LLC, startup koji je osnovao Gates, otvorio je teren za izgradnju svog prvog komercijalnog reaktora prošle sedmice u Vajomingu, gdje se gasi elektrana na ugalj, rekao je milijarder i suosnivač Microsofta na televiziji CBS. TerraPower je istraživao jednostavnije, jeftinije reaktore od 2008. i očekuje da će novi reaktor završiti 2030. godine.

– Uložio sam više od milijardu, a uložiću još – rekao je Gates, šesta najbogatija osoba na svijetu, prema Bloombergovom indeksu milijardera, prenio je Investitor.me.

TerraPowerova elektrana, koja ima podršku američkog Ministarstva energetike, prvobitno se očekivala da će biti operativna 2028. Ali to bi značilo oslanjanje na gorivo iz Rusije, što je “sada neprihvatljivo”, rekao je Gates CNN-u.

Dizajn reaktora koristi tečni natrijum kao rashladno sredstvo, a ne vodu i uključuje rastopljenu so koja može da skladišti toplotu kako bi povećala svoj učinak. TerraPower planira da nabavi gorivo za reaktore iz SAD-a i njihovih saveznika, rekao je Gates.

– Ugalj nadmašuje prirodni gas. I zato ono što moramo da uradimo je da se efikasno takmičimo sa prirodnim gasom – rekao je Gates za CNN.

Nuklearna energija bez ugljenika sve se više smatra ključnim dijelom borbe protiv klimatskih promjena, a sve više kompanija promoviše manje reaktore. Prošle godine, 25 zemalja na konferenciji o klimatskim promjenama COP28 u Dubaiju izjavilo je ambiciju da utrostruči nuklearni kapacitet, navodi BloombergNEF.