Otkrivamo ko preuzima dionice lidera bh. vojne industrije

0

Prošle srijede izvršena je transakcija od skoro milion KM dionicama kompanije Unis Ginex, koja je jedan od lidera bh. namjenske industrije. Tada je prometovano s 2.452 dionice po cijeni od 400 KM, odnosno ukupno 980.800 KM.

Kako smo tada izvijestili, ovo čini oko 1,5 posto vlasništva u goraždanskoj kompaniji namjenske industrije. No, nije objavljeno ko je prodao a ko kupio dionice.

Kako saznaje BiznisInfo.ba, dionice je kupila firma Pobjeda Technology Goražde (PTG). PTG sada ima 1,5 posto dionica Ginexa. No, ovo je samo dio plana preuzimanja Ginexa i to dvojice poduzetnika koji su nedavano kupili i sam PTG.

Naime, vlasništvo nad PTG-om nedavno su preuzeli goraždanski biznismeni Halil Oković i Hamid Pršeš. Njih dvojica već imaju značajne udjele u Ginexu. Oković ima 14,5 posto dionica Ginexa, te još oko 7,7 posto preko svoje firme Okac.

Pršeš ima skoro 4 posto dionica Ginexa, te još oko 1 posto preko svoje firme TAK Sarajevo, dakle ukupno oko 5 posto.

Kada se saberu udjeli koje Oković i Pršeš imaju u Ginexu, lično i preko svojih kompanija, dođe se do brojke od oko 29 posto dionica. Najveći vlasnik Ginexa je Federacija BiH sa 51 posto udjela.

Za razliku od PTG-a, teško je vjerovati da će oni moći u potpunosti preuzeti i Ginex, jer Vlada FBiH vjerovatno neće prodavati svoj udio u skorijoj budućnosti. No, ako se nekad Federacija oduči za privatizaciju svog udjela, oni će sigurno biti najozbiljni kandidati.

PTG je i prije njihovog preuzimanja bio u privatnom vlasništvu. Oković i Pršeš su za preuzimanje PTG-a, prema računici našeg portala, izdvojili oko 20 miliona KM.

Uspješno poslovanje obje kompanije

Kako smo nedavno objavili, kompanija Unis Ginex Goražde ostvarila je prošle godine snažan rast prihoda i dobiti. Ukupni prihodi kompanije lani su porasli na 78,5 miliona KM, sa 62,2 miliona godinu ranije. Neto dobit, odnosno zarada narasla je sa 11,4 miliona u 2022. na 19 miliona KM u 2023. godini.

Kompanija se time svrstala u red lidera vojne industrije Bosne i Hercegovine.

S druge strane, Pobjeda Technology Goražde ostvarila je prošle godine ukupne prihode od 73 miliona KM. Ovo su rekordni prihodi najveće goraždanske kompanije i predstavljaju rast od skoro 12 miliona maraka u odnosu na godinu ranije. Dobit firme također je narasla sa 4,5 na oko 5,3 miliona KM.

PTG se bavi proizvodnjom municije i jedna je od najuspješnijih kompanija u ovoj oblasti.