OTKRIVAMO Hoće li Arapi biti turisti ili će živjeti u Buroj Ozoneu

0

Izgradnja prvog turističkog grada u BiH vrijednog 4,5 milijardi maraka trebala bi početi 19. septembra. Već sada je jasno da Buroj Ozone u općini Trnovo neće biti tipični turistički grad.

Naime, gosti koji ovdje budu dolazili, skoro isključivo iz arapskih zemalja, boravit će tu više sedmica, mjeseci, a mnogi čak i godinama! Kako saznaje BiznisInfo, posebnost ovog grada je upravo to što će omogućiti državljanima arapskih zemalja da praktično godinama borave u BiH legalno.

S obzirom da će grad sadržavati bolnicu i terapijski centar, a da će cijelo mjesto imati status zračne banje ili lječilišta, strancima će se moći odobriti privremeni boravak od godinu dana uz mogućnost daljeg produžavanja.

Privremeni boravak

Trenutno stranci kojima nije potrebna viza za ulazak u BiH mogu boraviti maksimalno 90 dana u šest mjeseci u našoj zemlje, iako mnogi žele ostati mnogo duže.

U Zakonu o kretanju i boravku stranaca i azilu navodi se nekoliko načina da se stancima odobri privremeni boravak u BiH koji može trajati godinu dana, a nakon toga biti dodatno produžavan.

Između ostalog, navodi se da se privremeni boravak može odobriti u svrhu „liječenja i rehabilitacije“, te „boravka u staračkom domu“.

U Pravilniku o ulasku i boravku stranaca, navodi se da se privremeni boravak može odobriti strancu u svrhu liječenja ili rehabilitacije u zdravstvenim ustanovama, terapijskim komunama ili zajednicama i banjskim lječilištima i slično, a koje su u Bosni i Hercegovini registrovane za obavljanje takve djelatnosti.

Za odobrenje privremenog boravka potreban je „dokaz zdravstvene ustanove, terapijske komune ili zajednice, odnosno banjskog lječilišta ili sličnog u BiH, da će se strancu osigurati liječenje ili rehabilitacija“.

Žele trajno ostati

U sklopu Buroj Ozona, naime, nalazit će se velika bolnica i rehabilitacijski centar, a praktično će cijeli kompleks imati status neke vrste zračne banje ili lječilišta.

Stoga je poseban akcenat u osmišljavanju i promociji ovog projekta stavljen na ljekovite i terapijske moći ozona.

Praktično će skoro svaki stanovnik ovog grada moći dobiti potvrdu o liječenju ili rehabilitaciji, bez obzira da li pati od neke ozbiljne bolesti ili tek izrazi želju da poboljša imunitet i unaprijediti svoje generalno zdravstveno stanje.

S obzirom da je privremeni boravak po ovom osnovu moguće dodatno produžavati nakon isteka godinu dana, stranci će praktično moći godinama živjeti u ovom gradu.

Naime, iako mnogi Arapi dolaze u BiH turistički, nema sumnje da veliki broj njih ima namjeru ovdje se trajno naseliti ili bar ostati što duže. Da je to slučaj, pokazuje i obavijest Kuvajtske ambasade u BiH državljanima ove zemlje.

U obavijesti od 6. septembra, a koju je prenijela kuvajtska agencija Kuna, državljani ove zemlje se upozoravaju da njihov boravak u BiH ne smije biti duži od 90 dana u šest mjeseci.

(Autor: BiznisInfo)