Otkazi radnicima brodske rafinerije

0

Više od 70 radnika Rafinerije nafte u Brodu proglašeno je tehnološkim viškom uz obrazloženje da Rafinerija ne radi od januara.

Iz sindikata preduzeća kažu da je do kraja 2020. planirano još 88 otkaza, te da je upitan nastavak proizvodnje, javila je Al Jazeera Balkans.

RTVBN je, pak, javio da je rukovodstvo Rafinerije Brod donijelo je odluku o otkazu za 65 radnika, a posebno zabrinjavajuće je što se ukidaju radna mjesta neophodna za redovno funkcionisanje preduzeća, kako je izjavio poslanik Srpske demokratske stranke Zoran Vidić.

On kaže da se sada postavlja logično pitanje da li to znači da Rafinerija u Bradu više neće nastaviti sa radom.

– Ukidaju se radna mjesta koja se tiču prijema sirovine za proizvodnju, otpreme gotovih proizvoda, kao i radna mjesta u laboratoriji koja kontroliše kvaliteta gotovih proizvoda – rekao je Vidić dodajući su otkazi radnicima najavljeni u četvrtak.

Poslovanje s gubitkom

– Tehnološki višak koji je urađen na ovaj način u smislu ukidanja radnih mjesta u sektoru prerade, a pogotovo operatera na terminalu, svih izvršioca, ljudi koji na otpremi, autovagi, punilištu… ne ostavlja se ni jedan radnik – kaže Đorđe Cvjtković, predsjednik Sindikata Rafinerije.

Iz banjalučke Optima grupe, koja upravlja Rafinerijom, nisu se oglašavali.

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu u vlasništvu je ruskog naftnog giganta “Njeftegazinkora” odnosno “Zarubežnjefta”. Komanija konstantno posluje s gubitkom.

Rafinerija ne radi od januara kada je počeo remont.

Al Jazeera, RTVBN, BiznisInfo