Otkazana hitna sjednica Doma naroda PSBiH o akcizama i PDV-u zbog nedostatka kvoruma

0

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na kojoj je trebalo da budu razmatrani izvještaji o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH zakazana za danas u Sarajevu je otkazana, javlja Anadolu Agency (AA).

Bakir Izetbegović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH, konstatovao je da je iz bošnjačkog kluba delegata prisutno svih pet, jedan izaslanik iz hrvatskog kluba i da niko nije prisutan iz srpskog kluba delegata.

“Prema tome nemamo kvorum, nisu se stekli uslovi za održavanje sjednice i otkazujem sjednicu”, rekao je Izetbegović.

Predstavnički dom i Dom naroda PSBiH prethodno su usvojili ova dva zakona, ali ih je potrebno usaglasiti jer im se razlikuju tekstovi.

Predstavnički dom je u martu ove godine, usvojio prijedlog izmjena Zakona o akcizama u BiH, po kojima bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do 40 feninga po litru na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali uz amandman Dušanke Majkić, poslanice SNSD-a, da akcize budu ukinute na period od mjesec dana.

Zbog toga je neophodno usaglašavanje teksta predloženog zakona između, a Komisija za usaglašavanje usaglasila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Zakonom o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, predviđa se uvođenje diferencirane stope PDV-a. PDV od nula posto primjenjivao bi se na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjeme i sadni materijal. Stopa od 22 posto bila bi primjenjivana na luksuznu robu. PDV po dosadašnjoj stopi od 17 posto primjenjivao bi se i dalje na sve ostale proizvode i usluge.