Otkazan sajam automobila u New Yorku

0

Organizatori su u petak objavili da otkazuju ovogodišnji Sajam automobila u New Yorku 2020. koji je prethodno bio pomjeren za avgust, navodeći kao razlog pandemiju koronavirusa i činjenicu da se mjesto na kojem se sajam inače održava trenutno koristi kao terenska bolnica.

„Zbog nesigurnosti uzrokovane virusom, smatramo da ne bi bilo mudro nastaviti sa izložbom 2020. godine“, objavio je organizator.

Sajam koji se trebao održati u aprilu i koji je inače prilika za predstavljanje novih modela vozila trebao je biti održan u Kongresnom centru Javits. Međutim, centar se sada koristi kao aktivna bolnica i u doglednoj je budućnosti u stanju pripravnosti, saopćili su organizatori.

Najavljeno je da će naredni sajam biti održan u New Yorku od 2. do 11. aprila 2021. godine.

Zbog pandemije koronavirusa otkazan je niz sajmova ove godine a neki proizvođači automobila – poput Toyote – odlučili su se na virtualno predstavljanje novih vozila.

Auto show u Detroitu koji ae trebao održati u junu otkazan je još u martu. Sajam automobila u Parizu zakazan za kraj septembra / početak oktobra takođe je otkazan u martu, kao i sajmovi automobila u Ženevi.

Glavni događaj za otkrivanje luksuznih automobila, Concours d'Elegance u Pebble Beachu u Kaliforniji, također je otkazan. Pekinška izložba automobila 2020. odgođena je za septembar.

Auto-sajmove često posjećuju potencijalni kupci novih automobila, ali oni koštaju desetine miliona dolara.

Mnogi proizvođači automobila pitaju se zato da li još uvijek ima ekonomskog smisla organizovati ih usred pandemije i smanjuju broj događaja na kojim učestvuju.

D. Hadžić