Oštar pad građevinskih dozvola u Njemačkoj

0

Broj izdanih građevinskih dozvola za stanove u Njemačkoj smanjile su se za 27 posto u prvoj polovini ove godine, objavio je u petak statistički ured Destatis, naglašavajući pad potražnje koji pogađa građevinski i sektor nekretnina.

Njihov pad dolazi u trenutku dok kompanije i neki političari pozivaju vladu na poticaje kako bi se poduprli ti sektori uoči sastanka idući mjesec s kancelarom Olafom Scholzom.

Statistički ured pad potražnje pripisuje visokim troškovima gradnje i poteškoćama u pristupu finansiranju, što su faktori koji su produbili stres u širem sektoru. Njemačka je dugo imala koristi od razdoblja jeftinog novca koje je potaknulo procvat sektora nekretnina, ali sada se on bori s velikim preokretom jer Evropska centralna banka podiže kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

Posljednjih sedmica niz građevinskih poduzetnika prijavio je insolventnost, a brojke pokazuju pad u graditeljstvu i pad cijena stambenih nekretnina.

Pad broja dozvola

Vlasti su u prvom polugodištu izdale dozvole za gradnju 135.200 stanova, što je 50.600 manje nego u istom razdoblju prošle godine. Njemačka ima za cilj godišnje izgraditi 400.000 stanova, ali teško u tome uspijeva.

Pad izdanih dozvola za obiteljske kuće s jednom i dvije obitelji bio je još izraženiji, za 35 posto, odnosno 53 posto.

Njemačka je najveća evropska ekonomija i najveće tržište na kontinentu za ulaganja u nekretnine. Sektor nekretnina čini otprilike jednu petinu njegove ekonomske aktivnosti i na njega otpada jedno od deset radnih mjesta.

Političari, ministarstva i sektor nekretnina sastat će se s kancelarom Olafom Scholzom 25. rujna kako bi pokušali pronaći rješenja za sektor. (Hina)

Istodobno, slabost nekretninskog sektora pogađa i SAD, Švedsku i Kinu.