Osiguran pripravnički staž za 80 mladih pripravnika

0

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Sarajevu uručio ugovore o obavljanju pripravničkog staža za 80 mladih ljudi povratnika s visokom stručnom spremom.

Pripravnici su povratnici iz 20 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 36 poslodavaca.  Federalno ministarstvo je za ovaj program u Budžetu za 2021. godinu osiguralo sredstva u iznosu od preko 450.000 KM.

Pozitivne vijesti donose Vam BiznisInfo i Addiko Bank

U izjavi za medije Ramić je istakao kako riječ o mladim povratnicima koji dolaze područja entiteta Republika Srpska i rubnih dijelova Federacije BiH. 

– Za te potrebe Ministarstvo je izdvojilo blizu 450.000 KM. Radi se o odrađivanju pripravničkog staža, odnosno prvog radnog iskustva s mogućnošću zasnivanja prvog radnog odnosa – kazao je ministar Ramić, napominjući kako je jedan dio poslodavaca odlučio da zaposli ove mlade ljude u narednih godinu dana, dok će oni pripravnici u javnim ustanovama ipak volontirati. 

Podsjetio je također kako je ovo program koji Ministarstvo realizira već posljednjih nekoliko godina.

– Kroz ovaj program dosad je prošlo nešto više od 500 mladih ljudi, a Ministarstvo je za ove namjene dosad izdvojilo negdje oko 2,5 miliona KM – dodao je Ramić.

Naglasio je također kako kroz ovakve projekte nastoje usmjeravati mlade da oni ipak budu svoji poslodavci, odnosno da nakon prvog zaposlenja kod nekog poslodavca razmisle o javnim pozivima ovog ministarstva, te da se prijave za start-up projekte ili osnuju svoje kompanije.

Jedna od pripravnica ovog programa je Adelisa Gadara iz Stoca, koja je završila Nastavnički fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i stekla zvanje magistra hemije. Prilika do obavi pripravnički staž joj mnogo znači. 

– Cijelo svoje školovanje sam se trudila da ostvarim svoje ciljeve i nadam se da ću u tome i uspjeti. Jedan svoj cilj sam već ostvarila, a sada uz pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica mogu da odradim svoj pripravnički staž u Prvoj osnovnoj školi Stolac i veoma sam zahvalna na tome – poručila je Gadara. 

Azra Topovčić iz Teslića diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici i istakla da je mladima teško doći do zaposlenja, ali da i pored te činjenice svoju perspektivu vidi u svojoj domovini. 

– Teško je, posebno za nas koji smo tek završili, jer nemamo dovoljno znanja i iskustva, a poslodavci traže nešto više tako da je ovo savršena prilika za nas. Zahvaljujem se Ministarstvu i Vladi što su imali razumijevanja za nas povratnike – kazala je Topovšić. 

Aleksandra Tuzlaković pripravnica iz Bijeljine zahvalila se Federalnom ministarstvu koje joj je pružilo priliku da obavi pripravnički staž u Općini Bijeljina. 

Program Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica provodi se s ciljem zapošljavanja povratnika, a posebno mladih obrazovanih kadrova. Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad sa ili bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s visokom stručnom spremom, namijenjen je zapošljavanju mladih obrazovanih ljudi, gdje se njihovim stručnim osposobljavanjem odnosno pripremom za tržište rada, direktno utiče na njihov ostanak u mjestima povratka.