Osiguran novi investicioni ciklus od 3,6 milijardi KM za Koridor 5C

0

U prvoj polovini 2023. godine je planiran početak gradnje kompletnog sjevernog dijela Koridora 5C, odnosno ukupno 50 kilometara, a uz to je predviđeno ugovaranje dvije dionice na jugu, 14,5 kilometara od Mostara jug do Bune.

Ono što je u ovom trenutku najvažnije na Koridoru 5C, jeste činjenica da su za dva najkompleksnija projekta, tunel Prenj i Mostarska obilaznica, raspisani tenderi, a početak izgradnje planiran je sredinom naredne godine.

U narednoj godini u Federaciji BiH će biti u izgradnji 110 kilometara autoceste. Po prvi put su postavljene brze ceste kao prioritet na prostoru cijele Federacije BiH i ukoliko nastavimo ovom dinamikom u 2023. godini 40 kilometara brze ceste će biti u izgradnji, akcenti su iz intervjua za Faktor Elmedina Volodera, direktora JP Autoceste FBiH.

– Nedavno smo završili i pustili u promet autocestu od Tarčina do Ivana. Sa potpisivanjem Ugovora od prije nekoliko dana za izgradnju autoceste na dionici Putnikovo brdo – Medakovo imamo sedam gradilišta za novih 40 kilometara autoceste. Ukupna investicijska vrijednost radova koji su u toku iznosi 1,3 milijardi maraka – rekao je Voloder.

Pročitajte još: Dok mu ne daju da gradi na Marindvoru, poznati graditelj i investitor diže novu veliku zgradu u Sarajevu

Planiranom dinamikom u naredne dvije godine će u prometu biti nova 23 kilometra autoceste na sjeveru Koridora 5C, a u ovoj i narednoj godini će se započeti izgradnja novih 85 kilometara autoceste.  Za sve radove je osiguran novi investicioni ciklus u vrijednosti od 3,6 milijardi maraka.

– Mnogo toga je urađeno kako bismo postali efikasniji kada je riječ o provođenju tenderskih procedura, u namjeri da izvođači budu izabrani u skladu sa pravilima investitora i banaka u što kraćem roku. Unaprijedili smo i našu saradnju s Evropskom unijom kad je u pitanju odobravanje sredstava za infrastrukturne projekte. Mnogo toga je pojednostavljeno i sad se radi puno brže – navodi Voloder.

U prvoj polovini 2023. godine je planiran početak gradnje kompletnog sjevernog dijela Koridora 5C, odnosno ukupno 50 kilometara, a uz to će realizovati ugovaranje dvije dionice na jugu, 14,5 kilometara od Mostara jug do Bune.

Pročitajte još: Ovo je lista najbogatijih ljudi u Bosni i Hercegovini

– Ono što je u ovom trenutku najvažnije na cestovnom Koridoru 5C, jeste činjenica da su za dva najkompleksnija projekta, tunel Prenj i Mostarska obilaznica, raspisani tenderi, a početak izgradnje planiran je sredinom naredne godine. U narednoj godini u Federaciji BiH će biti u izgradnji 110 kilometara autoceste – naglasio je.

Po prvi put su postavljene brze ceste kao prioritet na prostoru cijele Federacije BiH i ukoliko se nastavi ovom dinamikom u 2023. godini 40 kilometara brze ceste će biti u izgradnji.

Pročitajte još: Dok mnogi napuštaju BiH, ovaj biznismen je doselio i donio kapital

– Krenuli smo s aktivnostima kada je riječ o projektovanju svih strateških pravaca i poduzet ćemo sve aktivnosti kako bi u narednoj godini krenuli sa eksproprijacijom i izgradnjom prvih kilometara brzih cesta dionice Bihać – Cazin – Velika Kladuša, Mostar – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske i Nević polje – Turbe. Osim navedenih brzih cesta predviđena je izgradnja dijela autoceste Tuzla – Brčko – Orašje iz sredstava Vlade FBiH putem kapitalnih transfera za cestovnu infrastrukturu – istaknuo je.