Orbanov zet kupio veliku srbijansku kompaniju, želi biti lider u našem regionu

0

Waberer’s Group, mađarski logistički gigant, kupio je većinski udio od 55 posto u, kako navode u saopštenju, ključnom igraču na srbijanskom tržištu distribucije, MD International (MDI). Vrijednost transakcije nije saopštena.

MDI je osnovan kao mala porodična firma 1997. godine, a zadužen je za distribuciju brendova kao što su Vileda, Henkel i Pionir.

Kao se navodi u saopštenju mađarske kompanije, MDI podržava Wabererov strateški cilj da postane vodeći provajder kompleksnih logističkih usluga u regionu.

Waberer’s Group kupuje većinski vlasnički udio od 55% u MDI i istovremeno dobija opciju za preuzimanje preostalih 45 posto.

Srbijanska kompanija je u 2022. godini zabilježila prihod od 50,3 miliona eura i neto dobit od 1,7 miliona eura, prenosi Bonitet.com.

Žolt Barna, predsjednik-izvršni direktor Waberer’s International Nirt., izjavio je u vezi sa akvizicijom da je sticanje većinskog vlasničkog udjela u MDI-u prvi značajan korak na putu kojim Waberer ima za cilj da postane vodeći provajder sveobuhvatnih logističkih usluga u regionu. “Waberer’s je postigao značajan uspjeh u Mađarskoj u oblasti sveobuhvatnih logističkih usluga, koje namjerava da regionalno proširi kroz akvizicije u budućnosti, rekao je.

Ko je Ištvan Tiborc, zet Viktora Orbana?

Od nedavno većinski vlasnik Waberer International je BDPST Group, investiciona kompanija u vlasništvu zeta mađarskog premijera Viktora Orbana, Ištvana Tiborca.

Tiborc je među 30 najbogatijih Mađara, ali i 30 najuticajnijih. Otkako je 2013. oženio Orbanovu kćerku, počeo je njegov uspon na biznis sceni. Preko BDPST, pored Waberer-a, ima portfolio najelitinijih nekretnina u Budimpešti, hotele, skijalište u Austriji i poneku banku.

U jednom tekstu britanskog Guardiana navode ga kao glavnog korisnika novca iz EU fondova.